IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток от въглища се срива в САЩ през 2020 г.

Метеорологичните условия през 2020 година бяха благоприятни за зелените централи в Европа, показа анализ на МАЕ

12:23 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса засегна сериозно електроенергийния сектор - потреблението намалява съществено в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в резултат ограничителните мерки, пише в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Най-видим е спадът през месеците април и май 2020 година - през април произведената електроенергия в страните от ОИСР достигна 747,2 тераватчаса, което е най-ниското ниво от януари 2010 година насам.

На този фон производството на електроенергия от въглища намалява в почти всички страни от ОИСР, но най-видимо това е в САЩ. В страната за първи път от 2010 година са произведени под 1000 тераватчаса електроенергия от въглища. В периода между 2011 и 2020 година в САЩ 121 въглищни централи са преминали на друг вид гориво.
Така през миналата година произведената от въглища електроенергия в САЩ намалява с почти 20% до 811 тераватчаса.

С над 20% се свива производството на електроенергия от въглища и в Германия, което е в резултат от стратегията за постепенен отказ от въглища до 2038 година. През 2020 година в страната са произведени 132,5 тераватчаса електроенергия от въглища. Добивът на въглища в Германия намалява с почти 24%.

Основният единичен източник на производството на електроенергия в страните от организацията през 2020 година е природният газ - с дял от 29,5%. Въглищата държат дял от 19,2%, а ядрената енергия - 17,2%.

Възобновяемите източници имат като цяло дял от над 30%, като това се дължи основно на водните централи, които произвеждат 15 на сто от енергията. Вятърните турбини са произвели 8,9% от електроенергията през миналата година, а слънчевите панели - 4,2%.

Източник: МАЕ

Производството на електроенергия от зелените централи през миналата година достига 3,2 хил. тераватчаса. Спрямо 2019 година има ръст от 7,5%. При въглищата пък има спад от 15,5% до общо 1,99 хил. тераватчаса произведена електроенергия.

Ръстът при възобновяемите енергийни източници се дължи основно на увеличеното производство на соларните (20%) и вятърните централи ( от 11,6%), показват данните на МАЕ.

В страните от ОИСР в Европа производството на зелените централи за втора поредна година надвишава производството на електроенергия от въглища. На Стария континент има ускоряване на изграждането на нови мощности - основно вятърни и слънчеви централи, подкрепени и от подходящи метеорологични условия. Например през първите и последните месеци на 2020 година в Европа имаше бури със силен вятър и обилни дъждове.

Силните валежи увеличават с малко над 5% и производството на електроенергия от водните централи - до 621,3 тераватчаса през 2020 година. Като цяло страните от ОИСР са произвели общо 1,55 хил. тераватчаса електроенергия от водни централи. Най-голямо е количеството в страните от Северна и Южна Америка, които членуват в организацията - общо около 800 тераватчаса.

По отношение на слънчевата енергия най-съществено увеличение има в САЩ (с 22,3% до 118,8 тераватчаса) и Япония (с 14,6% до 81,9 тераватчаса).

Япония е вторият по големина производител на електроенергия в страните от ОИСР. След ядрения инцидент във Фукушима страната се насочи към зелените централи и особено към соларните панели.

Ядрената енергетика в страните от ОИСР отчита спад в почти всички страни, но най-сериозно е намалението в Европа. Като цяло произведената електроенергия от ядрените централи в ОИСР намалява с 6,4% до 1,78 хил. тераватчаса. В страните от Европа обаче намалението е от 11,3% до 690,5 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още