Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Промените в климата доведоха до нови рекордни разходи за застрахователите

Циклонът Амфан, който удари Бенгалския залив през май, е най-скъпото единично събитие, накарало 4,9 млн. души да напуснат дома си и е струвало 13 млрд. долара

Промените в климата доведоха до нови рекордни разходи за застрахователите

Последиците от урагана Амфан. Снимка: Getty

Пандемията от Covid-19 продължава да създава немалки икономически сътресения, но природните бедствия, подхранени от глобалното затопляне, също си казаха думата през 2020 г., причинявайки рекордни щети и принуждавайки милиони хора да напуснат дома си. Това показват две нови оценки на молбите за обезщетения през тази година.

Организацията Christian Aid, която обединява усилията за помощ при бедствия на 41 църкви във Великобритания и Ирландия, направи класация на 15-те най-унищожителни климатични бедствия на годината на базата на загубите от застраховки, съобщава Bloomberg.

Циклонът Амфан, който удари Бенгалския залив през май, е най-скъпото единично събитие, което е накарало 4,9 млн. души да напуснат дома си и е струвало 13 млрд. долара. Всяко едно от десетте най-тежки събития е причинило щети за поне 1,5 млрд. долара, а пет са стрували 5 млрд. долара или повече.

Още по темата

Тъй като разходите за застрахователите са по-големи в по-богатите страни, от Christian Aid уточняват, че по всяка вероятност техният доклад подценява ефектите на бедствията в по-бедните държави. „Южен Судан например преживя едно от най-тежките наводнения в историята, при което загинаха 138 души и бяха унищожени посевите за тази година“, се казва в доклада.

Заради своите относително високи цени на недвижимото имущество САЩ са начело на финансово засегнатите страни от климатичните промени, причинили щети за 60 млрд. долара.голяма част от тях се дължат на необичайно активния сезон на ураганите в Атлантическия океан. Общо 30-те бури, получили имена, са причинили щети за 41 млрд. долара, принуждавайки около 200 000 души да напуснат дома си в САЩ, както и в Централна Америка и Карибите.

В друг доклад, публикуван по-рано този месец, Swiss Reinsurance Company Ltd – най-големият презастраховател в света, установи, че 2020 г. е била на пета позиция сред най-скъпоструващите години за индустрията от 40 години насам. Загубите в световен мащаб достигат до 83 млрд. долара най-вече заради големия брой бури и горски пожари в САЩ.

„Разбираемо, пандемията от Covid-19 беше основна причина за тревога през тази година. За милиони хора в уязвими части на света климатичните бедствия усложниха“ ситуацията, посочи Кат Кремър, автор на доклада на Christian Aid.

„Дали ще са наводнения в Азия, скакалци в Африка или бури в Европа и Америка, климатичните промени продължават да бушуват през 2020 г.“, допълни тя.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ