IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на аржентинците срещу държавните икономии парализира страната

Шофьорите на камиони, учителите, работниците в заводите и служителите на летищата и на митниците започнаха 24-часова стачка в полунощ

21:18 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Днешният протест на аржентинците срещу правителствените мерки за икономии парализира страната, след като профсъюзите свикаха първата обща стачка, откакто президентът Маурисио Макри пое управлението на страната преди 16 месеца, предаде Ройтрес.

Шофьорите на камиони, учителите, работниците в заводите и служителите на летищата и на митниците започнаха 24-часова стачка в полунощ.

Сутринта се е стигнало до намеса на полицията в Буенос Айрес, където протестиращи са блокирали един от главните пътища към столицата, отбелязва Франс прес. Не са предвидени за днес вътрешни и международни полети. Градският транспорт също е спрял.

Според местните медии срещу блокиралите Панамериканската магистрала, която е основна пътна артерия от север към Буенос Айрес, е използван сълзотворен газ. Правителството на Макри предупреди, че няма да търпи блокади на пътищата.

Силите на реда се намесиха, за да отстранят протестиращи, които отговориха като хвърлиха камъни сред автомобилистите.

Целта ни е хората, които искат да отидат на работа, да могат да го направят, посочи министърът на сигурността Патрисия Булрич.

Протести има в цялата страна.

Макри, който подкрепя свободния пазар, оглави Аржентина през 2015 година. Той премахна контрола върху валутата и търговията и намали правителствените разходи, включително субсидиите за газ, което доведе до рязък скок на сметките за отопление.

Протестиращите настояват също за увеличение на заплатите в съответствие с инфлацията, която миналата година достигна 40 процента, а тази година се очаква да бъде на равнище от 20 процента.

Ситуацията е драматична, посочи в интервю пред Ройтрес Хулио Пиумато, говорител на профсъюза Обща конфедерация на труда. По думите му богатството е концентрирано в ръцете на няколко души.

Нужни са спешни мерки за създаване на заетост. Всеки трети аржентинец е беден, посочи той.

Проучване на общественото мнение миналия месец показа, че за първи път, откакто Макри пое властта, повече аржентинци не одобряват дейността му, отколкото я одобряват.

Брутният вътрешен продукт на третата икономиката в Латинска Америка се понижи с 2,3 на сто през 2016 година въпреки лекото съживяване в края на годината (-0,2 на сто през третото тримесечие и +0,5 на сто през четвъртото тримесечие).

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още