Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Пшеницата е по-скъпа от всякога

Забраната на Индия за износ допълнително изостря предизвиканата от войната криза

Пшеницата е по-скъпа от всякога

Снимка: Bloomberg LP

Цената на хлебната пшеница се повиши до нов рекорд. В рамките на европейската търговия на борсата Euronext тон пшеница струва 435,25 евро. Причината е забраната за износ на пшеница, обявена от Индия в събота.

Още по темата

Индия е вторият по големина производител на пшеница в света - 110 милиона тона през 2021 г. - и разполага с големи запаси. Правителството в Ню Делхи обоснова забраната за износ с влиянието на настоящата гореща вълна върху реколтата. Оценката на добива за тази година вече бе преразгледана в посока надолу, а правителството иска да гарантира сигурността на доставките в страната.

Въпреки това министърът на търговията Шри Б. В. Р. Субрахманям подчертава, че износът все пак ще бъде разрешен с изричното разрешение на правителството: „Не искаме зърното да се продава нерегламентирано и след това да се складира или да не се използва в смисъла, в който се надяваме - а именно за облекчаване на нуждите на уязвимите държави и уязвимите хора“.

Войната в Украйна предизвика недостиг на пшеница на световния пазар, което доведе до рязко покачване на цените. По данни на местното министерство на земеделието в Украйна се съхраняват 20 млн. тона зърно, които не могат да бъдат изнесени поради блокирани пътища за доставка и пристанища. Предстоящата реколта може да донесе още 40 милиона тона зърно. На много места обаче войната възпрепятства сеитбата.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Северна Корея: САЩ искат "азиатско НАТО"