IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа указ за предоставяне гражданство на украинците в сепаратистките региони

Кремъл публикува дълъг списък с украинци, които имат право да придобият руски паспорт по ускорена 3-месечна процедура

15:34 | 01.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за предоставяне на гражданство на страната по опростена процедура за жителите на контролираните от проруски сепаратисти региони в Източна Украйна, предаде Ройтерс.
Тези планове бяха разкритикувани от правителството в Киев и от Европейския съюз.

Кремъл публикува дълъг списък с украинци, които имат право да придобият руски паспорт по ускорена 3-месечна процедура. Сред тях са живеещите в "определени територии" в Донецка и Луганска област, които са под контрола на проруските сепаратисти.

Право на получаване на руско гражданство по опростена процедура имат и украинците, родени и постоянно пребиваващи в Крим, и намиращи се извън украинския полуостров към 18 март 2014 г., когато той бе анексиран от Руската федерация. То важи и за техните деца, съпрузи и родители, съобщи ТАСС. Ройтерс отбелязва, че указът влиза в сила в деня на своето публикуване - т. е. днес.

Украинският проруски президент Виктор Янукович бе свален от власт след бунт през февруари 2014 г. На другия месец Русия анексира Крим, а през април същата година избухнаха бунтове в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна.
Агенция Ройтерс е събрала доказателства, че Москва е оказала военна помощ на сепаратистите. Руските власти отричат да са предоставили материална подкрепа на бунтовниците.

Путин каза преди няколко дни, че не вижда нищо нередно в това Русия да улесни издаването на паспорти на украинците, живеещи в контролираните от сепаратистите райони.
Новата мярка бе обявена, след като комедийният актьор Володимир Зеленски бе избран миналия месец за президент на Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Преститутки от всички страни, отговаряйте!Защо вашата европейска киевска Хунта до сега не намери и осъдиукрайнските нацисти, които преди години изгориха 100-тина живинесъгласни с тях в Профсъюзният дом в Одеса?О, да, преститутките предлагат услуги.Нямат думата, а и маразят да мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
evtimvz
преди 4 години
Сега всички в анексираните територии ще получат руски паспорти. Донбас ще стане съветска, извинете, руска република. Зелените човечета ще помагат на хората да си подават документите. Но може и без да ги подават. Оказа се, че свободни избори ще е по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още