IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще направи всичко възможно да подобри отношенията си със САЩ

Двете страни започват консултации за удължаване на ядрения договор СТАРТ

14:41 | 29.06.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че Москва ще направи всичко възможно за подобряването на отношенията с Вашингтон, обтегнати от години заради Украйна и предполагаемата руска намеса в изборите в САщ, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Осака Путин окачестви форума на Г-20 като "добра, благоприятна за бизнеса и прагматична" среща. Той подчерта, че по време на разговора си с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера двамата са се съгласили за подобряване на двустранните икономически връзки.

По думите на руския президент Русия и САЩ разбират, че трябва да намерят начин "да излязат от настоящото положение" и сили "да обърнат страницата и да продължат напред". На въпрос за вероятността САЩ да наложат нови санкции на Русия Путин отговори, че Вашингтон сам решава как да гради отношенията си с Москва. Путин отбеляза, че е обсъдил с Тръмп обвиненията за намеса в изборите и ситуацията във Венецуела, но не навлезе в подробности.

Руският държавен глава изрази и желанието си да подобри отношенията с Великобритания, влошени силно заради покушението на британска територия срещу бивш руски шпионин, но подчерта, че премиерът Тереза е заела твърда позиция по време на вчерашната им среща в Осака. Канцеларията на Мей съобщи, че тя е приканила Москва да предаде двамата руски граждани, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри миналата година.

Путин потвърди днес, че е говорил с Мей по въпроса, но не даде никакви подробности освен да повтори, че Русия никога не е имала никакви агресивни намерения срещу когото и да било. "Тя [. . .] изрази позицията си по доста категоричен начин, да, това е така", призна на пресконференцията си руският президент. Той оцени срещата си с нея като "малка, но положителна стъпка в правилната посока".

По-рано днес Тръмп потвърди, че Путин го е поканил на церемонията догодина по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия. "Той ме покани, а аз казах, че ще си помисля сериозно", каза американския президент на своята пресконференция в Осака. 

Путин съобщи още, че Москва и Вашингтон са възложили на външните си министри да започнат консултации за удължаване на ядрения договор СТАРТ, предаде Франс прес.

"Но не можем още да кажем дали това ще доведе до удължаване" на срока на действие на този важен договор за контрол върху стратегическите ядрени оръжия, каза Путин в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака.

"Беше добра среща, много прагматична", каза Путин за вчерашната двустранна среща с американския президент Доналд Тръмп.

Срокът на действие на този двустранен договор за ограничаване на стратегическите оръжия, чиято последна версия, наречена "Нов СТАРТ", бе подписана през 2010 година, изтича през 2021 г.

Русия и САЩ преустановиха тази година участието си в друго споразумение за ядрено разоръжаване - сключения през Студената война Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, - тъй като се обвиняват взаимно, че го нарушават.

Тръмп заяви на пресконференция в Осака, че на срещата с Путин са обсъдили въпроси, свързани с контрола над въоръженията, в това число ядрените, предаде ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Разправят, че на тая среща Тръмп се примолил на Путин, повече да не се намесва на изборите в САЩ, а оня изразил съмнение, че без него няма да има втори мандат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Нациста и расист Путин поканил расиста и нацист Тръмп да празнуват заедно 75 годишнината от победата над нацистка Германия. Това е официална световна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Наистина си *** парче, срам за всички кремълски тро.лове. Три или четири танкера не са търговия, а инцидент. Ще те успокоя, че по Северния морски в момента преминават кораби, колкото за ден или най-много два през Суец. Да може да се увеличи броя им, примерно най-много до седмица от трафика му. Ама като четете малко, така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Миличкия, сега ли го разбра?А за концесията ти ли прибираш парите или Путин?А к'о не беше така янките щяха ли да купят от Ямал газ,кога много го закъсаха една зима, въпреки шисто супер-пупер революцията?Е, за кумова срама не директно разбира се, но то рано или късно всичко се разбира.Но не е само Ямал.Виж колко атомни ледоразбивача (за ден става супер-въоръжен модулен кораб) ще строи Мада Раша за Северният Морски път.И Суецкият канал леко ше западне по причини очевадни - трасето е доста по-кратко.А по Северният морски път няма да е само Ямал.*** ти тия работи ше *** разбираш постфактум.Тия, се се новинарствате от западните *** сте назад с материала:1. Тия *** са глупави.2. Препрограмиран чип - класическа ROM.3. Това, кое им наливат в тиквите е: one way ticket...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Понеже си голям путинофил, трябва да си наясно че мужиците взеха да изтрезняват и да се усещат на къде духа вятъра. Предлагам ти да се запознаеш с един непринуден коментар из сайтовете им. Ням връзка с темата но епоказателен: "Виктор Бякин, Возьмм всем известный ЯМАЛ-СПГ. 51% акций принадлежит компании НОВАТЭК, а остальные 49% Китаю и Франции (TOTAL).Вы можете подумать: хорошо, что у нас хотя бы 51%. Однако вс намного печальнее. НОВАТЭК принадлежит на 29% немцам , на 8% Михельсону, на 9,99% Газпромбанку, остальные 45,79% у ZAO Depositary and Clearing Company. Это странное ZAO в свою очередь лишь на 17% российскоеТо есть по сути ЯМАЛ-СПГ российскому государству вообще не принадлежит, большая его часть в руках иностранных владельцев." Имай в предвид, че LNG=то от Арктика е освободено от данъци и такси. Грабежа е уникален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
"Няма профилна снимкаХегемона понякога е великодушен."Чи къ!Всякак понякога. Но никога не и на дела!И още по-никога, когато става дума за кинти!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Хегемона понякога е великодушен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Дано и от американска страна мислят подобен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още