Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

PwC: Растящото геополитическо напрежение увеличава разходите за отбрана

България е похарчила 1,51% от БВП за сигурност през 2016 г., показват данните на консултантите

PwC: Растящото геополитическо напрежение увеличава разходите за отбрана

Снимка: Архив Ройтерс

Растящото геополитическо напрежение увеличава продажбите на оръжие и като цяло - разходите за отбрана, сочи анализ на PricewatherhouseCooper (PwC). Страни като Индия и Китай започват да разбиват монопола на САЩ и Русия, които в периода между 2012 г. и 2016 г. държат 56% от износа на оръжие в световен мащаб.

От анализите на консултантската компания се вижда, че НАТО продължава да изпитва затруднения да накара своите членове да инвестират 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Това изискване изпълняват само четири държави - САЩ, Гърция, Франция и Естония.

Като член на Алианса България също не изпълнява изискванията и е похарчила 1,51% от БВП за отбрана през 2016 г. Това представлява към 800 млн. долара по цени от 2017 г., посочват още анализаторите. В периода 2012 - 2016 г. разходите за отбрана на България намаляват с 1,3%.

Като процент от БВП най-големи са разходите за отбрана на Оман (16,7%), Саудитска Арабия (10,4%) и Сирия (8,5%).

Още по темата
Като абсолютна стойност безспорен лидер е САЩ, които са похарчили над 611 млрд. долара за отбрана през 2016 г. Това се равнява на 3,29% от БВП на страната. За сравнение, разходите на Русия са 69,2 млрд. долара или 5,3% от БВП на страната през миналата година.

От доклада се вижда, че и двете държави намаляват парите за отбрана в периода 2012 и 2016 г. - с 2,2% за САЩ и с 3,2% за Русия. През 2016 г. обаче разходите за сигурност започват отново да се увеличават, като Русия дори се нарежда сред петте държави с най-значим ръст през миналата година.

Останалите държави в топ 5 на ръстовете са Обединените арабски емирства, Катар, Турция и Саудитска Арабия. На обратния полюс са Швеция, Латвия, Литва, Дания и Полша.

През 2016 г. разходите за отбрана и сигурност на Китай вече са 215 млрд. долара, което е 1,9% от БВП. През последните години  парите, които харчи страната по това перо, се увеличават с 6,5%. 

Най-малките разходи за отбрана - и като процент от БВП, и като абсолютна стойност, има Исландия - едва 0,1% от БВП, показва още докладът. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
13
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Звездичките се явиха заради думата на палм. Бравос, бравос.
3
 
18
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"...Като абсолютна стойност безспорен лидер е САЩ, които са похарчили над 611 млрд. долара за отбрана през 2016 г...."
Ами НЕ СА за отбрана. За нападение са. Какво отбраняват ФАЩ в Ирак, Либия, Сирия? Какво търсят на границите на РФ? Баба си ли? ФАЩовете са виновни за милиони избити мирни жители на "отбаняваните" страни. Спомнете си КОЙ ръсеше с *** и химически отрови виетнамските жители? Кой поддържа, финансира и закриля джихадистите в Сирия? Просто ги закрилят от изтребване. Щото им струват милиарди.

Още от Други
Концентрацията на богатството в световен мащаб достига своя връх през 2018 г.