IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на жертвите на 9-те атентата в Джабле и Тартус

Това са най-кръвопролитните нападения от години насам в тази част на Сирия

14:31 | 24.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на жертвите от серията атентати, извършени в контролирани от сирийския режим крайбрежни градове Джабле и Тартус нарасна на 154 души, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на правата а човека. 106 са жертвите в Джабле, а 48 в Тартус.

Най-малко девет експлозии разтърсиха автобусни спирки, болници и райони, населявани от цивилни в двата крайбрежни града. Пет от взривовете са били в Джабле, а останалите са били в Тартус. В Джабле три от атентатите са били самоубийствени, а два с коли бомби. В Тартус два от атентатите са били самоубийствени и два с коли бомби, предаде DPA.

При един от атентатите в Джабле атентатор камикадзе се взриви в Националната клиника в града и уби 43 души, допълва AP. Сред жертвите имаше четирима лекари и медицински сестри, а останалите са били пациенти и техни посетили ги близки. В болницата е имало и жертви от три други експлозии, извършени в града вчера сутринта.

По последни данни броят на ранените е 300, допълва AFP. Много от тях са в критично положение.

В Тартус се намира единствената руска база на Средиземно море. Военната база Хмеймим, в която е щаб квартирата на руските сили в Сирия, е точно край град Джабле, припомня ДПА. Така че и двата града са свързани в сирийското съзнание с руските въздушни удари в Сирия.

Групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ) пое отговорност за нападенията и каза, че те са в отговор на бомбардировките на режима и на неговия руски съюзник в Сирия, предаде AFP, цитирана от БТА. Това бяха най-кръвопролитните нападения от години насам в тази част на Сирия, допълва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още