IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Латинска Америка през тази година ще се забави до 3,2%

Икономическият растеж в Бразилия се очаква да бъде 1,6%, а в Аржентина - 2%, сочи доклад на ООН

23:00 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Латинска Америка през тази година ще се забави до 3,2%

През тази година Латинска Америка ще отбележи по-нисък икономически растеж от миналата , главно заради понижения ръст в Бразилия и Аржентина, показва доклад на ООН, цитиран от ВВС.

Икономическата комисия на организацията за Латинска Америка и Карибския басейн предвижда растеж за целия регион през 2012 г. от 3,2%, спрямо 4,3% през 2011 г. През юни се очакваше растежът тази година да бъде 3,7%.

Комисията посочва като причина за понижената прогноза световната икономика, която бе засегната от европейската дългова криза и забавянето в Китай.

Докладът изтъква частното потребление като основния двигател на икономическия растеж в региона, благодарение основно на експанзията на трудовите пазари и увеличеното кредитиране.

За Бразилия се очаква растеж от 1,6%, а за Аржентина – 2%. Най-силен растеж се очаква в Панама (+9,5%) и Хаити (+6%).

Икономиките на Боливия, Чили, Коста Рика, Никарагуа и Венецуела се очаква да нараснат с по 5%, а в Мексико растежът да бъде 4%.

Парагвай ще бъде единствената икономика, за която се предвижда свиване – с 2%. Растежът само в Карибския регион пък се оценява на 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още