IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за енергия ще нараснат до 5,6 трлн. долара до 2050 г.

Въпреки това техният дял от световния БВП ще се свие от 3,6 на сто в момента до 1,9% в средата на този век

11:49 | 22.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Прекалено скъп ли е преходът към чиста енергия? В анализ, споделен от Energy Post, се посочва, че годишните глобални разходи за енергийна трансформация ще трябва да бъдат увеличени от 4,6 трлн. долара през 2017 г. до 5,5 трлн. долара през 2050 г., като в същото време делът им от световния брутен вътрешен продукт (БВП) ще се свие от 3,6% на 1,9%. Това е така, защото непрекъснатото повишаване на енергийната ефективност гарантира, че общите глобални разходи за енергия ще растат по-бавно от темпа на растеж на световното богатство. Разликата е достатъчно голяма, така че пикът при енергията ще дойде около 2030 г., когато глобалното потребление на енергия ще започне да намалява, тъй като подобренията в енергийната интензивност ще надвишат сбора от населението и икономическия растеж. Според проучването, ако преходът все пак не се ускори, описаните тук спестявания могат да засилят темпа, с което да се постигнат целите на Парижкото споразумение.

И това е икономическата реалност, която стои пред нас, смята Свере Алвик, заместник-директор на Climate Action Programme.

Енергийният преход ще бъде достъпен за нас през следващите десетилетия, смята той. Всъщност бъдещата енергийна система няма да бъде просто достъпна, тя ще е по-евтина от енергийната система, която имаме днес. И това създава възможност да инвестираме повече, за да постигнем целите, които сме си поставили. 

Само след едно поколение човечеството ще харчи много по-малък дял от своя БВП за енергия, отколкото днес. Основната причина не са цените на енергията, а енергийната ефективност, смята Алвик.

Достъпността е достатъчна награда, но има още по-важен дивидент – декарбонизацията на енергийното бъдеще. Но Алвик смята, че енергийният преход, моделиран според възможностите ни, може да се окаже твърде бавен процес.

Част от спестяванията, които биха се получили от една много по-ефективна енергийна система, трябва да бъдат заложени в ускоряването на събитията, инвестиране в научноизследователска и развойна дейност (R&D), технологична поддръжка, политически стимули и други дейности, даващи тласък на прехода.

Общите разходи за енергия – какво включват?

Това, което трябва да се счита за „разходи за енергия“, е открито за разискване. Енергийният преглед на DNV GL използва строга дефиниция, включваща само добив на изкопаеми горива, усъвършенстване и преобразуване, инсталиране и експлоатация на централи, работещи с възобновяема енергия, и всички разходи, направени от енергийния сектор. Определението би могло да бъде разширено с мерки за енергийна ефективност, разходи за транспорт на енергия и енергийна подкрепа и субсидии.

Според Алвик настоящите разходи възлизат на 4,6 трлн. долара годишно и ще нараснат в абсолютно изражение до 5,6 трлн. долара годишно през 2050 г., .

Разходите за единица продукция на енергия ще нараснат бавно

Съществуват различни гледни точки за разходите за единица продукция на енергия за близкото бъдеще. Производството на възобновяема енергия ще стане по-евтино, докато сложността на мрежата ще се увеличава и ще бъде по-скъпа. Извличането на изкопаемата енергия се подпомага от технологичните подобрения, но също така се сблъсква с по-трудни условия. Без да навлизаме в подробности, е много вероятно относителните разходи за единица произведена енергия да останат в същия диапазон като днес. Но числата показват, че средните разходи за енергия бавно ще се увеличават от 8 на 10 долара за гигаджаул през следващите 30 години.

Глобалният БВП обаче ще нараства много по-бързо

Световната икономика расте с много по-бързи темпове от енергийните разходи. При среден очакван ръст на глобалния БВП от 2,6% годишно световната икономика ще бъде със 130% по-голяма, отколкото е днес.

Субсидиите за изкопаеми горива днес са в рамките на 400 млрд. долара, субсидиите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) достигат стойност от 150 млрд. долара, а разходите за енергийна ефективност възлизат на 240 млрд. долара.

Енергийната ефективност и пиковата енергия са ключови

През последните десетилетия енергийната интензивност нараства с 1,6% годишно. С увеличената електрификация и по-ефективното крайно потребление на енергия във всички сектори и всички региони, ние очакваме глобалното намаляване на енергийната интензивност да бъде със среден темп от 2,5% годишно до 2050 г.

Промяната ни дава преломния момент на пикова енергия, когато човечеството, въпреки населението и икономическия растеж и големите подобрения в достъпа на енергия за по-бедното население, ще започне да използва по-малко енергия.

Основната причина за прехода на достъпни цени е намаляването, както абсолютното, така и по отношение на икономическия растеж, в глобалното използване на енергия, а не промените в енергийните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
5.5 ГБ няма да стигнат само за Европа !!! И защо в тоя "анализ" се залага спад на потреблението, въпреки че година след година има растеж? Искат да изтребят част от населението ли? Поредната абсурдна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още