Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Разследването на взрива в пристанището на Бейрут остава в патова ситуация

Съдът пак възобнови разследването след серия от съдебни жалби срещу съдията Тарек Битар, но отпорът срещу него едва ли ще приключи с това

Разследването на взрива в пристанището на Бейрут остава в патова ситуация

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Разследването на мощния взрив в пристанището в Бейрут ще бъде възобновено, след като беше спряно за повече от месец поради съдебни искове срещу главния следовател - съдия Тарек Битар, предава Ройтерс, като се позовава на източник от съда в Ливан.

Съдът в Бейрут е отхвърлил последния от исковете, възпрепятстващи Битар да разпитва висши служители.

„Те отмениха решението, което доведе до спиране на разследването, и той вече може да възобнови работата си със сигурност“, казва Низар Сагие, ръководител на Правната програма, изследователска и застъпническа организация, пред Ройтерс.

Възобновяването обаче може да бъде временно, ако бъдат подадени допълнителни правни жалби, допълва Сагие.

Още по темата

Разследването на взрива от 4 август 2020 г., при който загинаха повече от 215 души, ранени бяха десетки хиляди значителна част от Бейрут беше разрушена, напредва слабо заради натиска на мощни фракции, някои от които водят клеветнически кампании и завеждат множество дела срещу Битар, главният разследващ.

Лидерът на подкрепяното от Иран въоръжено шиитско мюсюлманско политическо движение Хизбула многократно е казвал, че иска Битар да бъде отстранен от случая. Спорът се прехвърли и в правителството - кабинетът на премиера Наджиб Микати не може да се събере от 12 октомври.

Много ливанци са ядосани, че повече от една година след експлозията нито един висш служител още не е официално подведен под отговорност за най-тежкото бедствие в страната в мирно време. Същевременно Ливан изпадна в политически и икономически срив.

Битар се опитва да разпитва висши политици, включително бивши министри и членове на парламента, от юли, но почти всички отхвърлят исканията му.

Той е вторият съдия, който поема разследването, след като правна жалба срещу пристрастия на неговия предшественик Фади Сауан го отстрани през февруари.

Семейства на жертвите периодично протестират пред висшия съд, защото според тях разследването се спъва умишлено и жалбите са „изненадващи и срамни“. „Подсъдимите успяха да удавят делото в мрежа от политически и съдебни сложности“, коментира Джордж Безджиян, говорител на семействата, пред медии при последния протест от миналата седмица. Дъщерята на Безджиян – Джесика, която е била медицинска сестра, е загинала при експлозията.

В основата на правното блато са критиките от висши ливански служители, някои от които са обвинени от Битар в престъпна небрежност и убийство с вероятен умисъл, защото се оказа, че много хора са знаели, че в пристанището от години се съхранява неправилно силно експлозивен материал, използван за торове, но никой не е направил нищо. На 4 август 2020 г. нитратът се запали след голям пожар на пристанището.

Заподозрените длъжностни лица първо се позоваваха на своя парламентарен или професионален имунитет, който според тях ги защитава от разпит от съдебната власт. Разследването парализира и правителството, след като министри, съюзници на Хизбула, поискаха кабинетът да отговори на призивите за отстраняване на Битар.

Още по темата
Междувременно BBC писа, че ООН многократно е игнорирала молбите на опечалени семейства за информация, която да помогне на официалното разследване на експлозията. Една седмица след експлозията ООН призова за "бързо и независимо разследване, което да доведе до справедливост и отговорност“, пише медията.

Адвокатска колегия в Бейрут представлява близо 2000 семейства и оцелели. Нейният председател е изпратил три отделни писма директно до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с молба за някои конкретни подробности. Искани са две неща. Първо, всички налични сателитни снимки, направени в деня на взрива от държавите членки в ООН. Второ, дали Unifil – силите на ООН в Ливан, са проверили MV Rhosus - корабът, превозващ експлозивния материал, още през 2013 г., преди да пристигне в пристанището в Бейрут.

Ая Майзуб, изследовател в Ливан от Human Rights Watch, казва, че до ден днешен не е ясно какво е причинило експлозията, не се знае дали това не е умишлено действие, или причинено от небрежност. Сателитните изображения на пристанището в този ден биха били много важни в опитите да се отговори на някои въпроси, допълва тя.

Първото писмо е изпратено на 26 октомври 2020 г. Три седмици по-късно, на 19 ноември, е изпратено и второто, а третото – на 17 март 2021 г.

Миналата седмица Русия каза, че нейната космическа агенция Роскосмос се готви да предаде снимки на мястото на взрива след молба от ливанския президент Мишел Аун. Външното министерство на страната потвърди, че изображенията са получени в понеделник.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Рискът от повишения на лихвите отблъсква инвеститорите от технологичните акции