IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се градове могат да привлекат 29,4 трлн. долара в инвестиции за климата

Градовете генерират около 80% от брутния вътрешен продукт по света, но в същото време представляват две трети от световното потребление на енергия

14:31 | 07.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-бързо развиващите се градове по света помагат за ускоряването на растежа на глобалната икономика, но в същото време съставляват голяма част от световното потребление на енергия, което за момента е поддържано най-вече от изкопаемите горива. 

Градовете са отговорни за 70% от емисиите въглероден диоксид в световен мащаб и са особено уязвими към климатичните промени, съобщава Oilprice.

Международните организации вече предупреждават, че ограничаването на глобалното затопляне няма да бъде лесна задача и светът и големите градове трябва да обърнат вминание на онези проекти и индустрии, които биха спомогнали за подобряването на климатичните условия.

Градовете могат да поведат в борбата срещу климатичните промени чрез действия за смекчаване на измененията, смятат от Международната финансова корпорация (IFC), най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния секттор в развиващите се пазари.

Големите градове, които са част от развиващите се пазари, представляват огромна инвестиционна възможност за екологични инициативи – от възобновяеми енергийни източници, отпадъци, вода до зелени сгради и зелен градски транспорт.

Шестте ключови области на „зелените” инвестиции – електромобилите, преработката на отпадъците, водата, зелените сгради и обществения транспорт в тези градове, могат да привлекат 29,4 трлн. долара в инвестиции до 2030 г., показва доклад на IFC.

В момента повече от половината от населението по света живее в такива градове, като този дял се очаква да достигне 70% до 2050 г.

Градовете генерират около 80% от брутния вътрешен продукт по света, но в същото време представяват две трети от световното потребление на енергия и са виновни за 70% от емисите въглероден диоксид в глобален мащаб.

Изчислено е, че инвестиционният потенциал на електромобилите ще бъде 1,6 трлн. долара до 2030 г., обработката на отпадъци може да привлече около 200 млрд. долара, възобновяемата енергия – 842 млрд. долара, общественият транспорт – 1 трлн. долара, използването на водата – 1 трлн. долара, и зелените сгради – 24,7 трлн. долара, като общата сума възлиза на 29,4 трлн. долара за следващите по-малко от 12 години.

Светът се нуждае от подобни инвестиции и инициативи, особено в светлината на последния доклад на ООН, който показва, че глобалното ниво на въглеродни емисии се е повишило през тази година спрямо 2017 г.

„Правителствата трябва да действат много по-бързо и ефективно, ако искат да постигнат целите си в борбата с климатичните промени”, смята Джойс Мсуя, зам.-директор в Програмата за околната среда към ООН.

Градовете по света започват да се ангажират все по-сериозно с действия за смекчаване на изменението на климата. 26 от най-големите метрополии, в това число Париж, Токио, Лондон, Лос Анджелис, Барселона и Рим, обещаха да внедрят за своя обществен градски транспорт превозни средства с нулеви емисии.

Това ще даде сериозен тласък за производството на електомобили, които продължават да разработват методи за увеличаване на капацитета на батериите и ограничаването на техния разход.

Ако градовете успеят да възприемат правилните политики за привличане на инвестиции, това може да помогне значително за ограничаването на глобалното затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още