IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

R&D разходите при вятърната енергия ще нахвърлят 36 млрд. долара до 2028 г.

Очаква се най-големи инвестиции в тази сфера да бъдат направени от страните в Западна Европа, Япония и Китай

12:00 | 09.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тъй като пазарът на турбини за производство на вятърна енергия навлиза в следващ етап на развитие, нова генерация от вятърна технология се очаква да се появи на пазара до 2020 г., посочват от Renewables Now. 

Новите технологии за сегментиране на перките и монтажа на турбините ще отключат неизползвано до момента средства, както в сектори с ограничено пространство, така и в области със сложен терен, където конвенционалните технологии не мога да бъдат рентабилни.

Общо индустрията ще ивнестира приблизително 28,2 млрд. долара в частна научноизследователска и развойна дейност (R&D) до 2028 г., съпоставени с 8,7 млрд. долара публично финансиране за подобна дейност през същия период.

Частните инвестиции представляват средно около 5,3% от очакваните приходи в промишлеността, което е своеобразно увеличение спрямо периода 2013-2018 г.

Погледнато регионално, Западна Европа, Япония и Китай ще доминират при изследванията и развитието на тези технологии, като Северна Америка ще изостане малко заради неблагоприятната политическа среда в САЩ и липсата на значителна държавна подкрепа относно борбата с климатичното изменение.

1 1

Индия потенциално може се превръща в основен двигател на технологичното развитие, тъй като ниските разходи и правителствените инициативи за развитие на възобновяемата енергия и производствената компетентност продължават да генерират оптимизъм

Значително малки разходи ще се наблюдават в Азиатско-Тихоокеанския регион (с изключение на вече споменатите страни), Южна Америка, Африка и Източна Европа.

Цялостната тенденция в развитието на технологиите за производство на вятърна енергия на оншорна (сухоземна) база изглежда се фокусира върху системната интеграция. Това се дължи както на очакваното подобряване на технологиите за разпределено производство, така и на нарастващата конкуренция при цените на слънчевата енергия.

Много от големите собственици на вятърни активи, както и производителите на вятърни турбини и доставчиците на компоненти, са възобновили своите дейности за проучване на нови технологии.

За това спомагат и сливанията и придобиванията на компании от този бизнес, които обикновено целят сътрудничество в областта на дадена технология.

Общо 46,2% от всички иновации са преминали през някакъв вид тестове, разработка на прототипи или теренни тестове, докато 23,3% са в етап на разработка, а 30,6% са все още в етап на проектиране.

Компаниите трябва да продължат да се фокусират върху разходите за научноизследователска и развойна дейност, за да гарантират, че техните продукти ще останат конкурентоспособни, а правителствата трябва да продължат да подкрепят компаниите, които правят такива инвестиции.

2 2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още