Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Рекорден брой екоактивисти са убити през 2020 г.

Общо 227 природозащитници са загинали през миналата година заради отстояване на правата си като земеделци или в защита на климата и околната среда, сочи проучване

Рекорден брой екоактивисти са убити през 2020 г.

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Миналата година е била най-смъртоносната в историята за хората, защитаващи околната среда, биоразнообразието и климатичните промени, като неправителствената организация Global Witness отчита 227 загинали природозащитници, съобщава Bloomberg.

Повече от половината инциденти са регистрирани в Колумбия, Мексико и Филипините, според доклад на Last Line of Defense, публикуван в понеделник.

Повечето загинали активисти са защитавали горите от обезлесяването и индустриалното развитие, докато други са загубили живота си, докато се застъпват за опазването на реките, крайбрежните зони и океаните.

Над една трета от смъртните случаи са свързани с експлоатацията на ресурси, включително дърводобив, миннодобивна дейност и земеделие, както и поради обособяването на язовири за хидроенергия и друг вид инфраструктура.

Коренното население е засегнато непропорционално, се посочва в доклада. Повече от една трета от зелените активисти, загинали миналата година, са представители на местни общества, които съставляват само 5% от населението в световен мащаб. Те са станали жертва на пет от седемте масови убийства, отчетени през 2020 г.

В Колумбия, която регистрира най-голям брой смъртни случаи при екоактивистите за втора поредна година, хората, които се застъпват за опазването на околната среда, все повече са обхванати от местното насилие в страната. Програмите за преход от отглеждане на кока към законни селскостопански култури, стоят зад 17 смъртни случаи.

Мексико отбеляза 67% увеличение на смъртните случаи сред екоактивисти през миналата година в сравнение с 2019 г .

Липсата на наказателни мерки при тези престъпления остава потресаващо висока, установява докладът, като цели 95% от убийствата не водят до наказателно преследване.

Сред убийствата, посочени в доклада, изпъква това на мексиканския активист Оскар Адамс. 34-годишният мъж, земеделски производител от Бая Калифорния, се застъпва за правата на коренното население да копае кладенци за вода на фона на сушата и недостига на вода, които застрашават поминъка на общността.

Властите отхвърлят тези искания, дори когато предоставят разрешения на мултинационални компании в региона.

„На фона на всички рискове, които (той) пое, се страхувах, че нещо може да му се случи“, споделя майката Нора Адамс пред Global Witness. „Мислех, че биха го пребили или отвлекли, но никога не съм и предполагала, че ще се стигне толкова далеч“, добавя тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
50 млрд. долара - цената на световното икономическо възстановяване?