Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Рекордните цени на стоманата подкрепят доскоро загиващата индустрия

Въпросът е кой ще запълни празнината от ограничаването на капацитета на предприятията в Китай

Рекордните цени на стоманата подкрепят доскоро загиващата индустрия

Снимка: Bloomberg LP

Тази година цените на стоманата растяха и разбиваха рекорд след рекорд. Силното индустриално търсене задвижва ръстовете, а заводите се опитват да увеличат предлагането, след като бяха в латентно състояние по време на пандемията. На всичкото отгоре Китай и Русия се опитват да ограничат износа, за да помогнат на други индустрии у дома.

„Ако бяхте ме попитали преди шест месеца каква е най-положителната ми визия за първата половина на 2021 г., не мисля, че дори щях да се доближа до реалността“, коментира Карло Белтраме, управител за Румъния и Франция в AFV Beltrame, цитиран от Bloomberg. Компанията планира да построи завод в Румъния за 250 млн. евро с капацитет да произвежда около 600 000 тона годишно.

Този оптимизъм е коренно противоположен в сравнение с последното десетилетие, когато западните производители затвориха заводи и уволниха хиляди работници заради слабото търсене.

Още по темата

Тази година президентът на САЩ Джо Байдън иска да харчи за инфраструктура, а Европейският съюз иска да достигне нулеви емисии скоро. Производители като Nucor Corp., U.S. Steel Corp. и SSAB AB са сред тези, които ще се превърнат в машини за печалба. ArcelorMittal SA, най-голямата в света компания за производство на стомана извън Китай, ще спечели повече от McDonald’s Corp. или PepsiCo Inc. според изчисленията на анализаторите.

Малцина очакват тези добри времена да продължат до 2022 г. Keybanc Capital Markets и Bank of America Corp. вярват, че изоставанията, стимулиращи скока на цените на стоманата в САЩ, ще започнат да се изчистват тази година.

Някои анализатори прогнозират обаче, че настоящото рали може да предвещава по-добри времена в дългосрочен план, като в крайна сметка цените се установят на по-устойчиви нива от преди.

„Стоманодобивната промишленост извън Китай потенциално ще навлезе в период на ренесанс“, казва Том Прайс, ръководител стокова стратегия в Liberum Capital Ltd. в Лондон. „Можем да видим история с обрат там, защото тези икономики просто се нуждаят от стомана“, допълва той.

Развитието в Китай е ключово, тъй като страната произвежда повече от половината стомана в света, предимно с доменни пещи на въглища. Правителството сигнализира, че вече не иска да понася огромната екологична тежест от това и се стреми да ограничи производството чрез различни мерки.

„Ограниченията почти сигурно ще влязат в сила,“ казва Томаш Гутиерес, ръководител за Азия в Kallanish Commodities Ltd. „Производителите на стомана в чужбина могат да спят малко по-добре“, допълва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да напишеш, че стоманодобивът е загиваща индустрия в заглавието, следва да покаже колко далеч си от реалността.
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ама как така. А японският сценарий? Нали щяхме да ядем високи технологии.

Още от Други
Климатичните промени може да свият наполовина добива на захар и кафе до 2099 г.