IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Репортери без граници" заведе дело срещу саудитския престолонаследник

Жалбата е подадена във федералния съд в Карлсруе и е заради убийството на Кашоги

16:36 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Организацията „Репортери без граници“ обвини престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и няколко висши служители в извършване на престъпления срещу човечеството в наказателна жалба, подадена в Германия, предава Ройтерс.

Жалбата от 500 страници, подадена в понеделник до германския прокурор във федералния съд в Карлсруе, включва твърдения за произволно задържане на повече от 30 журналисти и убийството на колумниста на Washington Post Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.

Принц Мохамед отрича да е участвал в убийството на Хашоги. Други фигури на Саудитска Арабия, посочени в декларацията на организацията, не са открити за коментар. Пресслужбата на саудитското правителство не е отговорила веднага на искането на агенцията за коментар.

„Отговорните за преследването на журналисти в Саудитска Арабия, включително убийството на Джамал Хашоги, трябва да носят отговорност за престъпленията си“, коментира в изявление генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристов Делоар.

Организацията казва, че завежда делото в Германия поради принципа на универсална юрисдикция, позволяващ на съдилищата на страната да преследват престъпления срещу човечеството, извършени навсякъде, както и че други имена могат да бъдат добавени към жалбата на по-късен етап.

Германската прокуратура и външното министерство също не са отговорили веднага за коментар.

Сред другите длъжностни лица, посочени в жалбата, са Сауд ал Кахтани, възприеман като дясната ръка на престолонаследника, Ахмед Мохамед ал-Асири, бивш съветник на кралския двор, Махер Абдулазиз Мутреб, генерал, и Мохамад ал Отайби, генералният консул на Саудитска Арабия по време на убийството на Хашоги.

Декларацията следва публикуването на разсекретена оценка на американското разузнаване, която заключава, че принц Мохамед е одобрил операцията за „убийство или залавяне“ на Хашоги.

Вашингтон също така обяви забрана за издаване на визи на някои саудитци, които смята, че са замесени в убийството, и наложи санкции на други.

Саудитска Арабия заяви, че напълно отхвърля „отрицателната, фалшива и неприемлива“ оценка на разузнаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още