IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революционната гвардия на Иран обвини Саудитска Арабия за атентатите в Техеран

Министерството на разузнаването на страната е арестувало трети "терористичен екип" и е предотвратило нападение

20:13 | 07.06.17 г.
<p>
	Атаките вероятно ще подбудят Иран да води по-сурова регионална политика. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Атаките вероятно ще подбудят Иран да води по-сурова регионална политика.  Снимка: Ройтерс

Революционната гвардия на Иран обвини Саудитска Арабия за атаките от тази сутрин, при които бяха убити най-малко 12 души, а над 40 бяха ранени, съобщава Ройтерс.

"Тази терористична атака се случи само седмица след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и саудитските лидери, които подкрепят терористите. Фактът, че „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата доказва, че те са участвали в бруталната атака“, посочва се в изявление на Революционната гвардия.

Изявлението е публикувано от иранските медии.

Атаките в парламента на Иран и в близост до храма на основателя на републиката Аятолах Хомейни са първите в строго контролирания шиитски мюсюлмански Иран, за които отговорност пое сунитската мюсюлманска групировка.

„Ислямска държава“ досега редовно отправяше заплахи към Иран – една от страните, която участва в борбата срещу борците на групировката в Ирак и Сирия.

Нападенията бяха осъществени в деликатен момент за целия регион предвид дипломатическата криза в Персийския залив, която се разраства и обхваща все повече държави в Близкия изток. В понеделник Саудитска Арабия и други сунитски държави прекратиха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар заради обвинения в тероризъм и подкрепа на Техеран.

Министерството на разузнаването на Иран междувременно съобщи, че силите за сигурност са арестували друг "терористичен екип", планиращ трета атака. Засега не се дават подробности за арестите.

Нападенията в две от най-силно охраняваните територии в Иран ще се отразят зле на лидера на страната Хасан Рухани, който се позиционира като реформатор. Според политически източници на Ройтерс взривовете вероятно ще предизвикат вълна от обвинения и политически противоборства.

Атаките вероятно ще подбудят Иран да води по-сурова регионална политика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още