Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Рискът от повишения на лихвите отблъсква инвеститорите от технологичните акции

Според проучване мениджърите на фондове са намалили раздутите си позиции в технологични акции до най-ниски нива от декември 2008 г.

Рискът от повишения на лихвите отблъсква инвеститорите от технологичните акции

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Бързо поскъпващите технологични акции, които се облагодетелстваха най-силно от пандемията, са сред най-продаваните през първите седмици на 2022 г., тъй като инвеститорите очакват централните банки да увеличат лихвите и това е най-големият риск на пазарите.

Това показват данните от проучване на Bank of Amerika (BofA), проведено от 7 до 13 януари сред инвеститори с комбинирани активи под управление на стойност над 1,2 трлн. долара, предава Ройтерс.

Резултатите сочат, че мениджърите на фондове са намалили раздутите си позиции в технологични акции до най-ниски нива от декември 2008 г.

Според друго месечно проучване, проведено от Deutsche Bank, показва, че преобладаващото мнозинство от респондентите смятат, че американските технологични акции са в балон, тъй като инвеститорите са с мечи настроения заради перспективата за свиване на паричната политика и ръст на доходността по държавните облигации.

„По-високата от очакваната инфлация продължи да бъде преобладаващият двигател на тези мечи страхове, но перспективата за по-агресивен Федерален резерв предизвиква много повече загриженост сред респондентите този месец“, казват стратезите на Deutsche Bank в месечна бележка.

В отговор на вероятното повишаване на лихвените проценти от централната банка на САЩ тази година инвеститорите засилват позициите си в акции, особено в Европа, на цикличните банки, суровините и промишлеността. За тези сектори се смята, че ще се възползват най-силно от по-високите лихвени проценти.

Промяната в позиционирането е екстремна в сравнение с историческите средни стойности. Инвеститорите увеличават възходящите залози върху акциите на банките, стоките и материалите и намаляват позициите си в технологиите, нововъзникващите пазари и облигациите.

Според проучването на BoFA инвеститорите са положително настроени спрямо европейските акции от гледна точка на световното възобновяване на търговията и искат да увеличат експозициите си през следващите 12 месеца.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 23 май