IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът световната икономика да изпадне в рецесия се увеличава

Единственият начин да противодействаме на задаващата се нова криза, е да се увеличат инвестициите, според икономист от ОИСР

10:29 | 14.11.15 г. 3
Рискът световната икономика да изпадне в рецесия се увеличава

Има сериозна опасност световната икономика да изпадне в рецесия, предупреди в интервю за "Хоризонт" икономистът Алваро Перейра от Организацията за икономическо сътрудничество и растеж (ОИСР).

Единственият начин да противодействаме на задаващата се нова криза, е да се увеличат инвестициите, коментира икономистът.

През седмицата организацията намали драстично прогнозите си за световната икономика и изрази огромни притеснения за развитието на световната търговия.

“Ние намалихме прогнозата си за световния растеж от последните месеци, най-вече заради два фактора. Първият от тях е, че ръстът на световната търговия се забавя и е доста под нивото от предишни години. За тази година се очертава ръст около два процента. А във всички предишни случаи, когато световната търговия е била под два процента, светът е бил в рецесия. Разбира се, ние не казваме, че в момента сме в рецесия. През последните 50 години обаче това се е случвало пет пъти”, коментира Перейра.

Вторият фактор, според икономиста, е забавянето на икономиките в развиващите се пазари. “Реално ние имаме рецесия в Бразилия, където икономиката се свива с три процента. Също така имаме и рецесия в Русия, където спадът в икономиката е още по-голям - 4%. Не бива да подценяваме и това, което в момента се случва в китайската икономика. Тя също се забавя”, подчертава експертът.

Според Алваро Перейра всичко това води до намаляване на стокообмена. “Само ще отбележа, че вносът в Бразилия е намалял с 10%, при Русия обемите са с 20% надолу. При Китай също има драматично свиване. Всъщност, около една трета от намалението идва заради състоянието на китайската икономика. Ето защо виждаме сериозно намаление на световната търговия”, коментира той.

В комбинация с това в развитите икономики няма достатъчно инвестиции. “Това ни кара да мислим, че до края на 2015 и в началото на 2016 г. нещата няма да отиват в добра посока. И още по-важно е, че рисковете за изпадане в рецесия се увеличават”, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Единственият начин да противодействаме на задаващата се нова криза, е да се увеличат инвестициите, според икономист от ОИСР'' - това е ясно и въпроса от къде да дойдат парите и Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат го каза добре - http://***.greentech.bg/archives/55447От къде да дойдат парите ???от банките и се знае но може да има и 1000% държ.дълг ако лихвата е нула - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ или от разпределение - забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне повече е коментар 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Кризата е неизбежна защото е системна и вчера на стената на проф.д-р Боян Дуранкев писах за това ,че може и 10% растеж да има (мога да го направя) но с това не се решава фундаменталният проблем защото устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Рискът световната икономика да изпадне в рецесия се увеличава---За последен път вчера бях писал, в един от коментарите, че - кризата е още в началната си фаза, а същинската и част тепърва започва! Раздадохте ли без покритие "обещания за светло бъдеще" през периода 2003-2008 г, вашта мама банкерска?! А има една приказка - "от където дошло, там и отишло!" Ако е дошло "от въздуха" - там и ше отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още