Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

„Росатом“: Фокусът на пазара на труда да се насочи отново към хората!

До 6% от БВП губи световната икономика годишно заради несъответствие на квалификацията на кадрите с актуалните изисквания на бизнеса, твърди Алексей Лихачов

„Росатом“: Фокусът на пазара на труда да се насочи отново към хората!

Алексей Лихачов. Снимка: Ройтерс

Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов предложи да се проведе международна дискусия с участието на работодатели, политици и преподаватели за реализиране на т.нар. човекоцентричен подход за решаване на „кадровата пропаст“ и дефицита на таланти на пазара на труда. Човекоцентричният подход е насочен повече към човека, отколкото към изкуствения интелект. 

Още по темата

По време на сесията „Кадрово осигуряване на прехода към бъдещето“ в рамките на Петербургския международен икономически форум, Лихачов се обяви за експертен диалог по време на деловата програма на световния шампионат WorldSkills, който ще се проведе през август в Казан.

„Новите технологии, изкуственият интелект, роботизацията и интернетът променят радикално пазара на труда. Образователната система и предварителната подготовка не успяват с промените. Случва се парадоксална ситуация – милиони не могат на намерят работа, а предприятията се оплакват, че няма кой да работи и липсват специалисти. Отговорът на тези предизвикателства е промяна на подхода на подготовката на кадри към т.нар. човекоцентричен модел. В центъра на системата за подготовка на кадри трябва да стои човекът със своите ценности и потенциал“, заяви Лихачов.

По думите му нито една компания или държава в света не може да реши сама предизвикателствата по смяна на модела.

Ежегодните загуби на световната икономика заради несъответствие на квалификацията на кадрите с актуалните изисквания на бизнеса достигат 6% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

Данните от съвместното проучване на международната консултантска компания BCG, „Росатом“ и Съюза „Млади професионалисти“ залегнаха в основата на дискусията „Кадрово осигуряване на прехода към икономиката на бъдещето“. В нея освен Алексей Лихачов, участваха Михаил Котюков, министър на науката и висшето образование на Русия, Петер Алтмайер, федерален министър на икономиката и енергетиката на Германия, Саймън Бартли, президент на WorldSkills International, Светла Чупшева, генерален директор на Агенцията за стратегически инвестиции и други.

Управляващият директор и председател на BCG Русия Владислав Бутенко отбеляза: „Инициативата „Мисия талант“, която предлага да се предприеме индивидуален подход към талантите, е голяма крачка в правилната посока. По време на проучването, което провеждаме за този проект, успяхме да установим, че днес повече от 1 милиард души са или недостатъчно квалифицирани или са прекалено квалифицирани за работата, която вършат. Убеден съм, че новата концепция за човекоцентрично образование и пазар на труда ще позволи да се реши този проблем в средносрочна перспектива“.

Президентът на WorldSkills International Саймън Бартли напомни, че 45-ия световен шампионат, който тази година ще се проведе в Казан от 22 до 27 август, ще се превърне в ключова платформа за разработване на пътна карта за внедряване на петте принципа на човекоцентричния подход за развитието на талантите - умения на бъдещето, активна самостоятелност, трудова мобилност, прозрачност на пазара на труда и разнообразие на ценностите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Ще продължи ли да следва Русия курса на ОПЕК за съкращения на добива на петрол?