IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" не се страхува от конкуренция от Китай и Южна Корея

Според изпълнителния директор на компанията ядрената енергетика може да допринесе за по-тясно сътрудничество между Русия и компаниите от Европа и Япония

15:30 | 01.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската държавна компания “Росатом” заяви, че не се страхува от конкуренцията от страна на новите играчи на пазара на ядрена енергия – Китай и Южна Корея. Това коментира Алексей Лихачов, главен изпълнителен директор на енергийния гигант, цитиран от Ройтерс. По думите му ядрената енергетика може да допринесе за по-тясно сътрудничество между Русия и компаниите от Европа и Япония.

„Заради предизвикателствата, свързани с по-високия дял и по-голямата роля на ядрената енергетика в генерирането на енергия на глобално ниво, няма как да има повече конкуренция, отколкото има днес“, каза Лихачов. 

По думите му ядрената индустрия губи от това, че Япония и Германия отстъпваткато ключови играчи. След ядрената криза във Фукушима през 2011 г. Германия реши да изключи поетапно всички атомни електроцентрали (АЕЦ) до 2022 г. Япония пък рестартира едва 4 от общо 42 реактора.

„Напълно разбираемо е защо се появиха нови играчи и Южна Корея и Китай го показват. Работим и с двете държави и не виждаме фундаментални заплахи“, каза Лихачов.

Двата водещи западни производителя на ядрени реактори – френската Areva и Westinghouse, собственост на Toshiba, пострадаха заради закъснения и непредвидени разходи при редица проекти, но южнокорейската KEPCO и китайските CGN и SNPTC са новите големи конкуренти на Русия, коментира Ройтерс.

Всички големи производители очакват с нетърпение търг в ЮАР за изграждане на до 10 реактора. Това може да е един от най-големите световни ядрени проекти след бедствието във Фукушима. „Оценяваме шансовете си като много високи, но всичко ще се реши от правителството на ЮАР“, посочи Лихачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още