IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом“ планира доставки на технология за мини ВЕЦ в близко бъдеще

Компанията представи възможностите на съоръженията в Мадагаскар

13:23 | 19.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Росатом</em></p>

Източник: Росатом

Руската корпорация за ядрена енергия „Росатом“ планира да доставя мини водноелектрически централи (ВЕЦ) в близко бъдеще, съобщи компанията.

Тя представи технологията на ВЕЦ с малка мощност по време на конференцията Renewable Energy & Power Infrastructure Investors 2017 в Мадагаскар. Показаните мини ВЕЦ са производство на унгарската компания Ganz EEM, част от структурата на „Росатом“. 

Потенциалът на хидроенергетиката на Мадагаскар се оценява на 7800 МВт, но в момента се използва по-малко от 5% от този ресурс.

Населението на страната е 24 млн. души, а средногодишното потребление на електроенергия на човек от населението е 48,53 КВт/час, което е значително по-ниско от средните показатели на африканския континент.

Регионалният вицепрезидент на „Росатом Африка“ Виктор Поликарпов отбеляза, че мини ВЕЦ е независим и високоефективен източник за производство на електроенергия. Отчитайки хидроенергийния потенциал на страната, мини ВЕЦ би било идеалното решение за електрифицирането на Мадагаскар. Благодарение на съвременната технология, мини ВЕЦ не се нуждаят от язовир, не оказват влияние върху околната среда и могат да бъдат разположени в отдалечени райони.

Основните преимущества са още ниската себестойност на произведеното електричество, компактността на оборудването, ниските разходи за подготовка на площадката, краткото време за доставка и бързият монтаж. След транспортирането на оборудването на мястото за разполагане, производството на електроенергия може да започне в рамките на един месец.

„Росатом“ планира в близко бъдеще да подпише договор за доставка в ЮАР на мини ВЕЦ с мощност 2 МВт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още