IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай ще търсят 200 млрд. долара взаимен стокообмен до 2024 г.

По думите на Дмитрий Медведев през миналата година взаимният стокообмен се е увеличил с една четвърт и е бил над 108 млрд. долара

16:19 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерите на Русия и Китай Дмитрий Медведев (вляво) и Ли Къцян (вдясно)<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерите на Русия и Китай Дмитрий Медведев (вляво) и Ли Къцян (вдясно). Снимка: Ройтерс

Русия и Китай планират взаимният им стокообмен до 2024 година да е 200 милиарда долара, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. 

"Поставили сме си за цел да достигнем до равнище от 200 милиарда долара до 2024 година. Планираме да го постигнем на първо място за сметка на съвместните проекти в сферата на енергетиката, промишлеността, високите технологии и аграрната сфера". Това каза Медведев на 24-а редовна среща на премиерите на Русия и Китай в разширен състав.

По думите му през миналата година взаимният стокообмен се е увеличил с една четвърт и е бил над 108 милиарда долара.

Премиерът на Китай Ли Къцян каза, че целта е двустранният стокообмен между Русия и Китай да достигне до 200 милиарда долара и призова да се предприемат нови стъпки за това.

Необходимо е да достигнем стокообме от 200 милиарда долара, но за тази цел са ни нужни нови стъпки. Китайският премиер констатира, че засега 70 процента от стокообмена се пада на енергетиката, най-вече на петрола и газта.

На срещата с китайския си колега Медведев каза, че руско-китайските отношения се намират на безпрецедентно високо равнище на партньорство и взаимно разбиране.

"Страната ни първа установи дипломатически отношения с Китай - на 2 октомври 1949 година", припомни руският премиер.

Той каза, че Русия и Китай са за регулиране на световните пазари. "Ние сме за съблюдаване на международните норми, регулиране на глобалните пазари. Това е особено важно в условията на "натрапени търговски войни и незаконен натиск чрез санкции", подчерта Медведев, цитиран от ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още