Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Русия изгражда наземна АЕЦ с малък модулен реактор

Очаква се проектът да бъде завършен през 2028 г.

Русия изгражда наземна АЕЦ с малък модулен реактор

Снимка: Росатом

Първата наземна руска атомна електроцентрала (АЕЦ) с малка мощност ще бъде построена с реактор РИТМ-200 в Якутия, като се очаква тя да бъде завършена до 2028 г.

Държавната корпорация „Росатом“ и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение за принципите на образуване на тарифите на електроенергията от централата, която ще се изгражда в селището Уст Куйга, Уст Янски район, информират от „Росатом“. 

Още по темата

Властите в Якутия ще осигурят пазара на електроенергия от малката централа и ще съдействат за площадката, като се очаква електроенергията в района да поевтинее осезаемо.

В основата на проекта е технологията на „Росатом“ с реактори РИТМ-200, разработена при експлоатацията на малки реактори на руските атомни ледоразбивачи. Шест инсталации РИТМ-200 вече са поставени на строящите се ледоразбивачи от проект 22220, а преди два месеца главният ледоразбивач от новото поколение – „Арктика“, официално стана част от атомния флот на страната.

„Правим важна крачка за изграждането на първата наземна АЕЦ с малка мощност от ново поколение в Русия. Неотдавна в промишлена експлоатация бе пуснат плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ и сега, буквално няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите чуждестранни партньори надеждна и проверена в арктическите условия реакторна инсталация РИТМ-200. Уверен съм, че централите с малка мощност имат голямо бъдеще както в нашата страна, така и по света“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Проектът за АЕЦ с малка мощност се характеризира с компактност и модулност, съкратен период на изграждане и високи стандарти на безопасност, а срокът на експлоатация е поне 60 години. В перспектива е възможно производството на екологично чист водород с използване на мощностите на малката АЕЦ за нуждите на транспорта и промишлеността.

Заместването на остарелите въглищни и дизелови източници с атомна енергия в Уст Янския район ще спре изпускането на до 10 000 тона въглероден диоксид годишно. При реализирането на проекта ще бъдат създадени близо 800 нови работни места.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Стартъп набра 1,8 млрд. долара за развитие на термоядрен синтез