IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спря временно полетите на компанията, чийто самолет се разби вчера

Телата на 175 души са извадени изпод отломките на руския самолет

13:52 | 01.11.15 г. 2
<p>
	Премиерът на Египет на мястото на катастрофата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Египет на мястото на катастрофата. Снимка: Ройтерс

Федералната служба на Русия за контрол на транспорта (Ространснадзор) нареди на авиокомпания "Когалимавиа" да спре полетите си с машини Еърбъс 321, докато не бъдат изяснени причините за вчерашната катастрофа в Египет на самолет на компанията и докато тя не вземе необходимите мерки за подобряване на сигурността на полетите, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Две от най-големите европейски авиокомпании - германската Lufthansa  и Air France-KLM, решиха да избягват да летят над Синайския полуостров, докато не се изяснят обстоятелствата около катастрофата на руския самолет, разбил се в този район на Египет, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на говорителка на двата превозвача. Тя уточни, че решението е взето от съображения за сигурност. Lufthansa има близо 10 полета дневно, при които се минава над този район. Друга сред най-големите авиокомпании в света - дубайската Emirates, също взе решение да преустанови полетите над Синайския полуостров, където падна реският самолет, съобщи "Франс прес". Emirates ще избягва полети над Синайския полуостров, докато не се появи допълнителна информация.

На Синайския полуостров днес продължава проучването на района, където падна самолетът. Руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков каза, че най-внимателно ще бъде изследван голям район с площ от 16 квадратни километра.

Руската транспортна прокуратура съобщи, че преди фаталния полет до Шарм ел Шейх екипажът на катастрофиралия самолет е минал през медицински прегледи и не са били установени никакви проблеми.

Изпод отломките на руския самолет, разбил се вчера на Синайския полуостров, днес са извадени останките на 175 души, допълва ТАСС. Данните са на представители на издирвателната операция на мястото на падането на самолета, в която участва египетската армия и силите за гражданска отбрана. 163 тела вече са изпратени в морги в Кайро, откъдето може би тази вечер ще бъдат откарани в Санкт Петербург със самолет на руското министерство на извънредните ситуации.

В градчето Хасна, близо до което се разби еърбъсът с 224 души на борда вече прнистигнаха с хеликоптери представители на руските министерства на извънредните ситуации и на транспорта, както и на федералната агенция за гражданска авиация. През деня се очаква пристигането и на руските експерти, които пътуват с коли към мястото на катастрофата.

ДНК експертизите ще бъдат извършени в Русия, пробите се взимат от египетски специалисти.

Следователите от транспортна прокуратура, които работят в руския град Самара, където е бил зареден катастрофиралият самолет, съобщиха днес, че изследваните от тях проби от горивото, което е било използвано, не са показали отклонения от нормата. Очаква се да започне изучаването на данните от двете черни кутии, предаде Ройтерс, цитирайки египетски правителствени източници.

Разшифроването на черните кутии на катастрофиралия на Синайския полуостров руски самолет може би ще се извърши в Египет, въпросът още не е решен. Това каза днес ръководителят на агенцията за гражданска авиация на Русия Александър Нерадко, предаде ТАСС. Той допълни, че обикновено при такива случаи в разчитането на данните участват експерти от двете страни.

Записващите устройства са леко повредени, но не са били подложени на термично въздействие, съобщи руският министър на транспорта Максим Соколов. Той отбеляза, че неотдавна Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) е проверила системата, организацията на управлението и безопасността на полетите в Русия и е дала добра оценка. „Но ние, разбира се, ще направим съответните изводи, след като получим резултати от разследването на причините за катастрофата на самолета на "Когалимавиа", подчерта министърът в интервю за руската телевизия Росия 24.

Тази сутрин руските министри на извънредните ситуации и на транспорта и шефът на агенцията за въздушен транспорт, които от вчера са в Кайро, заминаха за мястото на катастрофата. Там вече се намират повече от 80 руски специалисти с техника и оборудване, необходимо за работа на места, където е имало самолетна катастрофа.

Египетският премиер Шериф Исмаил каза, че е прекалено рано да се говори за причините за катастрофата на руския самолет преди специалистите да са проучили записите от намерените черни кутии на самолета. Това предаде ДПА, цитирайки вестник "Ал Ахрам".

Еърбъсът на руската компания "Когалимавиа", изпълняващ полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби вчера около половин час след излитане от египетския курорт, на стотина метра южно от административния център на провинция Северен Синай, град Ел Ариш, недалеч от населеното място Ел Хасна. В самолета имаше 117 пътници и седем души екипаж. Няма оцелели. Днес в Русия е ден на траур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ако па си милиш, че руснаците ше си накупат бойнгове сега от "врага" да му пълнят гушата мноо се лънготиш. Най-много да си минат на собствените Superjet 100 и този новия MC-21 и точка. Няма само да се занимават с глупости ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Само Русия ли спря палетите?КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ?КОНКУРЕНЦИЯТА м/у Боинг и Еърбъс е жестока!През последните 5 години, Ербъс има преднина пред Боинг с около 30-40 самолета на година!!При констатирана техническа неизправност на руския Ербъс под въпрос са поставени поръчки на 2357 които предстоят да бъдат произведени в заводите във Тулуза, Франция и Хамбург, Германия !!! Поради големия интерес и недостатъчния капацитет на двата завода, Еърбъс построява завод за производство и в Тиендзин(Тянджин), Китай, който да облекчи наплива от поръчки.ПОЗНАЙТЕ КАК ТАЗИ КАТАСТРОФА БИ ДИСКРИДИТИРАЛА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И КАК ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ИКОНОМИКАТА НА ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ!!За разлика от други пострадали от подобни катастрофи държавици тази с РАШЪНИТЕ би извадила на показ конструктивни "слабости", които ще налеят вода в мелницата на американската икономика! НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА! ВАЖНО Е КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ!ЗА МЕН ТОВА Е БОЙНГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още