IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Турция и Иран са готови да посредничат за сирийското споразумение

Трите страни приеха обща декларация с принципите, към които трябва да се придържа споразумението

18:47 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Русия, Иран и Турция изразиха готовност да посредничат за сирийското мирно споразумение, след като трите страни проведоха разговори в Москва и приеха декларация с принципите, към които трябва да се придържа споразумението за Сирия, предаде Ройтерс.

Трите страни обявиха това, след като руският външен министър Сергей Лавров бе домакин на разговори със своите колеги от Иран и Турция - Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу, а паралелно с това руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе разговори с министрите от другите две държави.

В документа се посочва, че трите страни са уверени в необходимостта да бъде съживен умиращия мирен процес. С него страните подкрепят прекратяването на огъня.

"Иран, Русия и Турция са готови да улеснят изготвянето на споразумение, което вече е в процес на договаряне между сирийското правителство и опозицията, и да се превърнат в негови поръчители", се посочва в декларацията.

„Имаме общо виждане, че е необходимо да се спазва изцяло суверенитета, териториалната цялост и единството на Сирия, отбелязва от своя страна руската генция ТАСС, цитирайки думите на Лавров.

„Няма военно решение на сирийския конфликт. Ние се застъпваме за безалтернативно политическо и дипломатическо решение на кризата“, заяви още ръководителят на руското министерство на външните работи.

Този ход подчертава нарастващата мощ на връзката на Москва с Техеран и Анкара, въпреки убийството на руския посланик в Турция в понеделник вечерта, и отразява желанието на Путин да затвърди нарастващото влияние на страната си в Близкия изток.

Русия вече определи като дълги и безсмислени разговорите на администрацията на Обама за Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица нарече тези преговори „безплодни“.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че той и неговият турски колега Реджеп Ердоган работят за организиране на нова серия от сирийските мирни преговори без участието на САЩ или на Организацията на обединените нации (ООН). По думите му разговорите могат да се проведат в казахстанската столица Астана, която е близък съюзник на Русия.

Според руския държавен глава, ако преговорите се проведат, те могат да подпомогнат разговорите в Женева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още