IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SABMiller отказа и повишената оферта на AB InBev

Белгийският пивовар се е прицелил в достъпа до нови пазари, който ще й даде обединението със SABMiller

20:41 | 07.10.15 г.
SABMiller отказа и повишената оферта на AB InBev

Втората по големина в света пивоварна SABMiller отказа и подобрената оферта на стойност 104 млрд. долара, отправена от най-големия й конкурент – Anheuser Busch InBev (AB InBev), съобщава Ройтерс.

Бордът на директорите на компанията е отхвърлил предложението, определяйки го като „недостатъчно”.

Това е третото предложение на белгийския пивовар – предишните бяха на стойност 38 паунда на акция и 40 паунда за акция. Последното предложение е за 42,15 паудна, което определя пазарната цена на SABMiller на 68 млрд. паунда.

По-рано днес очакванията бяха, че офертата ще се окаже привлекателна и ще бъдем свидетели на най-голямото обединение в пивоварната индустрия.

Ако все пак се стигне до споразумение, двете компании ще произвеждат близо 1/3 от бирата, която се консумира в световен мащаб. Обединението ще сложи края на консолидацията в сектора, в който четири компании - AB InBev, SABMiller, Heineken и Carlsberg, контролират половината от бирата произведена в света.

За AB InBev печалбата от сделката ще бъде прибавянето на пазарите в Африка, Южна Америка и Азия.

Прогнозите са за сериозен ръст на потреблението на бира в Африка през следващите години. Напитката става все по-любима на средната класа на Черния континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още