IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ да водят преговорите от Доха, призова Световната банка

Оплакванията на американското правителство, че преговорите от т.нар. цикъл Доха са структурно непълноценни, са "извинение" за липсата на лидерство, посочи президентът на СБ Робърт Зелик

19:02 | 18.07.11 г.
САЩ да водят преговорите от Доха, призова Световната банка

Лидерската позиция на САЩ може да бъде крайно необходимият стимул за възобновяване на замиращите преговори за либерализиране на световната търговия, заяви днес президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик, цитиран от Ройтерс.

Оплакванията на американското правителство, че преговорите от т.нар. цикъл Доха са структурно непълноценни, са "извинение" за липсата на лидерство, посочи Зелик, предаде БТА.

Световната търговска организация (СТО) трябва да "удвои залога за Доха", подчерта той, допълвайки, че правителството на президента Барак Обама трябва да поеме инициативата и да се бори за постигане на споразумение, съобщи Ройтерс.

"Светът се нуждае от стратегия за глобален растеж, а отварянето на търговията стимулира растежа", посочи Зелик.
"Това доказа ефективността си през изминалите 60-70 години, така че защо да не съживим Доха?", добави президентът на СБ.

Зелик отхвърли идеята за постигане на "мини-търговско споразумение" до края на 2011 година, която според генералния директор на СТО Паскал Лами е "втората най-добра възможност".

В края на май страните членки на СТО се договориха да се опитат да постигнат до декември 2011 г. споразумение за либерализиране на търговията за най-слабо развитите страни в рамките на преговорите от цикъла Доха, започнали преди близо 10 години и блокирани заради сериозни разногласия, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още