IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Дания ще продължат да гарантират сигурността в Балтика и Арктика

Тръмп е поискал от датския премиер Ларс Льоке Расмусен страната му да увеличи разходите за отбрата

09:12 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп и&nbsp;Ларс Льоке Расмусен по време на срещата им в Белия дом.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Ларс Льоке Расмусен по време на срещата им в Белия дом. Снимка: Ройтерс

САЩ и Дания ще продължат да работят заедно със съюзниците и партньорите си за гарантиране на сигурността в Балтика и Арктика.

За това са се договорили американският президент Доналд Тръмп и датският премиер Ларс Льоке Расмусен на среща в Белия дом, съобщават от пресслужбата в Белия дом. 

Двама лидери изразиха желание да видят НАТО готова да се справи със заплахите на XXI век, предава БТА.

Тръмп е призовал Дания да започне да отделя за отбрана поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт, както са се споразумели членовете на Алианса. В отговор датският премиер е потвърдил намеренията за съществено увеличаване на разходите за военни нужди през следващите години.

По-рано този месец Расмусен призна, че датското правителството няма да успее да увеличи разходите за отбрана на страната до 2 процента от БВП до 2024 г. При сегашното равнище на потребление няма да можем да достигнем този показател в договорения срок, каза тогава той.

Расмусен и Тръмп са обсъдили и обстановката в Афганистан и са изтъкнали необходимостта от по-нататъшна активна борба с терористичната групировка "Ислямска държава", посочва се още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още