IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания стартират дългоочакваните търговски преговори

Разговорите ще бъдат провеждани на всеки шест седмици чрез видеоконференция, докато не е безопасно да се пътува

12:56 | 05.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bryn Colton/Bloomberg</p>

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Съединените щати и Великобритания започват търговски преговори чрез видеоконференция във вторник, докато и двете страни се борят с последиците от пандемията от коронавируса и целят да засилят вътрешните си вериги за доставки, информира Ройтерс.

Разговорите ще бъдат първите големи търговски преговори на Вашингтон през 2020 г. и ще се проведат в същото време, когато Лондон се намира в преговори за условията по търговията си с  ЕС, които трябва да приключат до края на годината.

Администрацията на Тръмп се стреми да прехвърли веригите на доставки обратно в Съединените щати и далеч от Китай и предприе кампания „Купете американското“ за медицински стоки и други доставки.

Очаква се селското стопанство да бъде сред най-трудните въпроси в преговорите, предвид силната британска опозиция на американските генетично модифицирани култури и антибактериални лечения за домашни птици. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обеща да постигне „трудна сделка“, а държавният секретар по международната търговия на страната Лиз Тръс заяви, че Великобритания няма да намали стандартите си за безопасност на храните.

Търговската камара на САЩ, призова двамата съюзници да премахнат всички мита помежду си, заявявайки, че това ще засили дългосрочните перспективи за двете страни в момент, когато икономиките им са силно засегнати от блокадите, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса.

Търговията със стоки между Съединените щати и Обединеното кралство е оценена на 127,1 милиарда долара през 2018 г., докато търговията с услуги надхвърля 134,8 милиарда долара. Великобритания е седмият по големина партньор за търговия с стоки в САЩ, след Южна Корея, според американското U.S. Census Bureau.

Тед Бромунд, старши научен сътрудник в Heritage Foundation, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, заяви, че една област, узряла за намаляване на митата, е  автомобилната търговия, най-големият експортен сектор на Великобритания за САЩ. Митата за търговия с леки автомобили в САЩ са 2,5%, а митата за пикапите са 25%, докато Великобритания поддържа 10-процентно мито за автомобили.

„Има много области - дигитална търговия, либерализиране на визите, финансови услуги, но ако не можете да се съгласите по същество да се отървете от митата за видимата търговия, не съм сигурен, че това е споразумение за свободна търговия“, каза Бромунд.

„Като започнем търговски преговори със САЩ, ние искаме да постигнем амбициозна сделка, която отваря нови възможности за нашия бизнес, носи повече инвестиции и създава по-добри работни места за хората от цяла Великобритания“, каза Тръс.

Разговорите, които се очаква първоначално да продължат две седмици, ще започнат с видеоконференция във вторник, съобщиха от британското посолство в САЩ. Допълнителни кръгове ще се провеждат приблизително на всеки шест седмици и ще се извършват дистанционно, докато не е безопасно да се пътува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
и на обратната страна на Земята, и там обратните се взеха - Президент РФ и Владимир Путин подписал указ о награждении лидера КНДР Ким Чен Ына медалью в честь победы в Великой Отечественной Войне, сообщает Коммерсант со ссылкой на посольство России в Пхеньяне.37-летний лидер Трудовой партии Кореи был удостоен юбилейной медали 75 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг. за большой личный вклад в увековечение памяти погибших и погребенных в республике советских граждан, а также за проявленную заботу о сохранности захоронений и мемориалов советских воинов в КНДР.Кимчето какъв дан има за Втората световна се питам, ама айде. Обратна му работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Щом младите се обичат, да се вземат.Бабата е малко стара за булка, но то символиката е по-важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още