IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ нанесоха въздушни удари срещу свързани с Иран бойни групи в Сирия

Военните действия са първата заповед на президента Джо Байдън от встъпването му в длъжност

16:46 | 26.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg

САЩ нанесоха въздушни удари срещу свързани с Иран милиционерски групировки в Източна Сирия в отговор на неотдавнашните нападения срещу американски и коалиционен военен персонал в Ирак, предава Ройтерс.

Военните действия са първата заповед на президента Джо Байдън от встъпването му в длъжност. Според Джон Кърби, пресаташето на Пентагона, те са „пропорционален отговор“.

„По указание на президента Байдън по-рано тази вечер американските военни сили нанесоха въздушни удари срещу инфраструктурата, използвана от подкрепяните от Иран бойни групировки в Източна Сирия“, обяви Кърби в изявление.

Той допълва, че американските удари са „унищожили множество съоръжения, разположени на граничен контролен пункт, използвани от редица подкрепяни от Иран бойни групи“.

Служител на Пентагона, пожелал анонимност, казва за агенцията, че са убити и няколко човека.

Шиитските милиционерски групировки поеха отговорност за нападенията срещу американски съоръжения в Ирак през последните седмици. Ракетна атака миналата седмица в Ербил уби цивилен и рани няколко други, включително представител на американската армия.

Нападението се разглежда като ранен тест за външната политика на Байдън, който ще се стреми да възстанови операциите в Близкия изток след управлението на Доналд Тръмп.

Администрацията на Байдън се опитва да се ангажира отново с Иран по ядрената сделка, подписана от Техеран със световните сили, и да деескалира напрежението в региона, но също така не иска да бъде смятана за мека спрямо ислямската република, която е обвинена в насърчаване на нестабилността, като подкрепя различни етнически милиции в региона.

Вашингтон обвини подкрепяните от Иран иракски бойци, че редовно предприемат атаки срещу американски военен персонал и активи в Ирак. Там са базирани около 2500 американски войници, за да подкрепят борбата срещу „Ислямска държава“ и да обучават иракските сили.

Според анализатори нападението срещу Ербил е знак за Иран, който използва свои пълномощници, за да провери какви ще бъдат „червените линии“ с администрацията на Байдън и да окаже натиск върху Вашингтон преди да започнат преговорите по ядрената сделка.

„Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът Байдън ще действа, за да защити американския и коалиционния персонал“, казва Кърби.

Русия, най-важният чуждестранен военен съюзник на Сирия, осъди ударите. „Решително осъждаме подобни действия. Призоваваме за безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия “, коментира Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, пред репортери.

„Потвърждаваме отказа си от всякакви опити да превърнем сирийската територия в арена за уреждане на геополитически отношения“, допълва и руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той посочва, че САЩ са предупредили Русия за ударите няколко минути преди осъществяването им.

Според анализатори администрацията на Джо Байдън се е насочила към Сирия, а не към Ирак, за да избегне значителни странични щети или да възбуди националистически гняв в Ирак, където пък се води дискусия за изтласкване на американските сили.

Американските удари се осъществяват малко повече от година, след като Доналд Тръмп, тогавашният президент на САЩ, нареди убийството на иранския военен лидер Касем Солеймани, ръководител на елитната бойна част „Ел Кудс“, в отговор на убийството на американски военен. Атаката в Багдад, при която загина и висш лидер на иракското опълчение, предизвика реакция срещу американските войски в страната и бе критикувана като свръхреакция. Това увеличи значително подкрепата за подкрепяните от Иран групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Преди началото на войната в Сирия, Путин изпрати няколко бойни кораби до сирийското пристанище и гръмко заяви че, ако някой започне военни действия срещу Асад ще си има работа с него. Десет години вече всеки си бомби, окупира, праватизра и си прави бази в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още