IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ напускат ЮНЕСКО след година и половина

Вашингтон обвинява организацията на ООН за култура и образование, че е антиизраелска

16:56 | 12.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският флаг пред сградата на ЮНЕСКО в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският флаг пред сградата на ЮНЕСКО в Париж. Снимка: Ройтерс

САЩ ще напуснат ЮНЕСКО, утежнявайки още повече положението на организацията на ООН за култура и образование, измъчвана от регионални съперничества и недостиг на финансиране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ, които отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО през 2011 г. като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците, обявиха решението си официално, след като за него излезе информация в няколко агенции. Напускането ще е от 31 декември 2018 г.

Списание Foreign Policy съобщи по-рано днес, че САЩ официално ще се оттеглят, след като ЮНЕСКО избере нов генерален директор утре. Според изданието с това решение САЩ искат да спестят пари и да протестират срещу антиизраелската по тяхно мнение позиция на ЮНЕСКО. САЩ, които предоставяха на ЮНЕСКО 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията, все още имат глас в нея и се очаква да запазят статут на наблюдател.

Вашингтон обвинява ЮНЕСКО, че е антиизраелска организация. Според съобщението на Държавния департамент Вашингтон е уведомил генералния директор Ирина Бокова, че САЩ ще приемат статут на наблюдател към базираната в Париж институция. 

Бокова заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ivancholak
преди 6 години
Формално. Не им се плаща 80 милиънса от хартийките дето ги печата. Да не говори за безмислието нарече ЮНЕСКО. *** щом си исбират боковата *** сметай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
Вашингтон обвинява организацията на ООН за култура и образование, че е антиизраелскаСмех - и това държавно образование се води империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още