IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела

Целта на Вашингтон е да прекратят всички пътнически и военни полети в южноамериканската страна

20:45 | 23.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ заявиха, че някои големи търговски къщи ще прекратят търговията със самолетно гориво с Венецуела още тази седмица, заплашени от американските санкции, което прибавя допълнителна доза напрежение върху президента на южноамериканската страна Николас Мадуро, съобщава Ройтерс.

Според двама източника, запознати със съобщенията, изпратени от няколко големи швейцарски и британски търговски къщи, този ход цели да бъдат спрени пътническите и военни полети във Венецуела. 

Според американските представители търговията с дизелово гориво със страната все още се смята за законна.

Идеята на Вашингтон е да свалят считания за тях нелегитимен президент на Венецуела Николас Мадуро и на негово място да застане признатия от редица страни по света лидер Хуан Гуайдо.

Американските власти се опитват да прекратят доставките на бензин и рафинирани петролни продукти, използвани в петролната индустрия на Венецуела за създаване на подходящи продукти за износ.

САЩ, заедно с още близо 50 държави, определиха Гуайдо като законен президент на Венецуела, като за момента техните усилия за премахването на Мадуро бележат неуспех.

В момента Венецуела вече не може да разчита на своя петрол като сериозен източник на приходи, след като американските санкции засегнаха приблизително 90% от производството в страната. През април производството на страната отчита спад до по-малко от 800 хил. барела дневно, сочат данни на Организацията на страните износителки на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Отново не схващаш основната идея. Целта е да не може Мадуро да се изнесе с няколко самолета, натоварени със златния резерв на страната в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Според мен САЩ правят грешка със санкциите срещу Венецуела. Мъдуpo така или иначе ще се провали заради собствената си некадърност и социалистическото си управление. Санкциите само дават повод на американофобите да оправдават икономическата катастрофа с външна намеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още