IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се оттеглят за 60 дни от договора с Русия за ракетите в Европа

В този срок Русия може да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., заяви американският държавен секретар Майк Помпейо

20:09 | 04.12.18 г. 5
<p>
	Американският държавен секретар Майк Помпейо.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Майк Помпейо. Снимка: Ройтерс

САЩ се оттеглят за 60 дни от договора с Русия за премахването на ядрените ракети със среден и малък обсег в Европа. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо след края на днешната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Той отбеляза, че това е срок, в който Русия може да се върне към изпълнението на договора от 1987 година. По неговите думи Москва е развивала от началото на века новата ракетна система, която е в нарушение на договора и е отричала за това до миналата есен, когато Вашингтон е обявил наименованието на ракетната система.

Руските ракети са пряка заплаха за Европа. Проявихме крайно търпение Русия да се върне към споразумението. В тези 60 дни няма да разполагаме нови ракети. Руснаците нямаха никакво намерение досега да се съобразят с многократните ни предупреждения, добави Помпейо.

По неговите думи нарушението на договора от руската страна се вписва в други сходни действия на Москва - в Грузия, Украйна, Сирия, случая със Сергей Скрипал, намесата в избори. Той отбеляза, че Китай, тъй като е извън споразумението, се чувства свободен да произвежда спокойно ракети, които застрашават съюзници на САЩ. Държавният секретар уточни, че досега без успех Вашингтон се е опитвал да привлече Китай към сходно споразумение.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия има последна възможност да се върне към договора за неразпространение на ядрени ракети със среден и малък обсег в Европа, но трябва да се подготвим за прекратяването на този договор.

Съжалявам, че изглежда ще видим края на договора, но не разполагаме с други възможности за отговор. Нито едно споразумение не може да оцелее, ако е спазвано само от едната страна. Ако приемем нарушението на един договор за неразпространение на оръжия, поставяме под заплаха останалите подобни договорености, посочи генералният секретар.

Би било огромно отстъпление, ако договорът се провали, той бе най-доброто възможно решение, всички много бихме съжалявали. Русия много добре знае становището ни, въпросът е дали иска договорът да остане в сила.

Ще бъде грешка да описвам възможните отговори на НАТО в случай на прекратяване на договора. Ще вземем обмислени, съвместни решения, за да осигурим сдържането и отбраната. Трябва и занапред да бъдем способни да защитаваме съюзниците и мира. Само така можем да предотвратим сблъсък, това е смисълът от съществуването на НАТО. Оповестяването на списък с възможни отговори от наша страна само ще породи несигурност и напрежение, добави Столтенберг.

Не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжаването. Ще продължим да търсим диалог. Отношението ни по този въпрос показва единството на алианса, каза той.

Всяка ракета е опасна, но това ново руско въоръжение представлява особена заплаха - ракетите са преносими, могат да достигнат европейски градове и да пренасят ядрени бойни глави. Прекратяването на договора ще има отражение върху всички държави от алианса, поясни Столтенберг.

/По материали на БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Мерси, аз наистина питах за да я видя, не защото твърдях че няма такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Shadow2 разбира се - хахахахаРуското име е Новатор 9M729Американското - SSC-8;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
И как се казва тая ракета която била оповестена вече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
dakl
преди 5 години
Изглежда стилът на на Тереза Мей с нейното "твърде вероятно" но без конкретни доказателства, е твърде импониращ и за други държавни дейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 22
Sokratus
преди 5 години
T.e. от идването на Жужи на власт РФ разработвала нова ракетна система!Ей какви са гадни Американците, те не знаят ли, че руските ракети стрелят само по терористи и некой друг украински "фашист"!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още