IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Ударите в Ирак и Сирия бяха предупреждение за Иран

Действията ни са отбранителни и целят да защитят американските сили и американските граждани в Ирак, заяви пратеникът за Иран на Държавния департамент

10:38 | 31.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въздушните удари на САЩ срещу пет бази в Ирак и Сирия, използвани от подкрепяни от Иран милиции, са послание за Техеран, че американският президент Доналд Тръмп има своите предели.

„Едно от нещата, които искахме да подчертаем, е това, че действията ни са отбранителни и целят да защитят американските сили и американските граждани в Ирак“, заяви Браян Хук, пратеникът за Иран на Държавния департамент, цитиран от Bloomberg.

Ударите от неделя срещу ирански прокси сили станаха факт на фона на напрегната обстановка, разпалвайки потенциала за ескалиране на напрежението. Вашингтон и Техеран са в особено изострени отношения заради санкциите на американската администрация, чиято цел е прегодоговаряне на ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

Ракетни нападения срещу иракски обекти, където са настанени американски войски и персонал, се извършват от есента, като от Пентагона изразиха опасения за иранско участие. Американски наемник беше убит в рамките на подобна атака в петък, а няколко други души бяха ранени.

„Те извършиха удар срещу американски обект“, заяви в понеделник американският държавен секретар Майк Помпейо. „Президентът Тръмп е доста търпелив и даде ясно да се разбере в същото време, че когато американски животи са поставени в опасност, той ще отговори и точно това направи министерството на отбраната“, допълни Помпейо.

Американските удари в Ирак и Сирия бяха коментирани и от Москва. Според руския външен министър Сергей Лавров подобни действия от страна на Вашингтон са „неприемливи“ и „контрапродуктивни“. Той също така призова всички замесени страни да избягват разпалване на напрежението в региона, съобщава Ройтерс.

В понеделник иракските власти заявиха, че ударите от края на миналата седмица ще принудят Багдад да преосмисли работата си с водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“. От иракския Национален съвет по сигурността заявиха, че действията на САЩ са заплаха за суверенитета на страната и те са продиктувани единствено от собствените политически приоритети на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
абе някой вярва ли все още на тия глупости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още