IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засилват натиска над Мадуро

Междувременно Русия подкрепя венецуелския си съюзник

11:00 | 26.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати сигнализираха, че са готови да засилят икономическите мерки, за да се опитат да принудят президента на Венецуела Николас Мадуро да се оттегли от властта, след като някои дипломати на САЩ напуснаха посолството на страната, а Русия обеща да подкрепи своя социалистически южноамерикански съюзник, предава Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще предприеме стъпки, за да гарантира, че търговските сделки са “съвместими” с тазседмичното признаване от нейна страна на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен държавен глава.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео днес ще призове членовете на Съвета за сигурност на ООН да признаят Гуайдо. Вашингтон поиска среща на 15-членния съвет, след като редица страни подкрепиха Гуайдо, който ръководи венецуелския конгрес и призоваха Мадуро да се оттегли.

Помпео ще бъде придружен от бившия американски дипломат Елиът Ейбрамс, който ще започне да ръководи усилията на САЩ, свързани с Венецуела.

Русия се противопоставя на усилията на САЩ и обвини Вашингтон в подкрепа на опита за преврат, което поставя Венецуела в сърцето на нарастващ геополотически дуел. През последните няколко дни частни военни организации, които извършват тайни мисии за Русия, са пристигнали във Венецуела, за да засилят сигурността на Мадуро.

Мадуро пък заяви, че приветства дебатите със САЩ.

“Благодаря, Майк”, коментира той по време на пресконференция в петък. “Ще кажем истината за членовете на Конституцията, за преврата”.

В сряда Мадуро нареди американските дипломати да напуснат страната в рамките на 72 часа. В петък част от тях са се изтеглили от Американското посолство в Каракас с конвой от коли, с полицейски ескорт по пътя към летището, твърди източник на Ройтерс.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова за разследване на предполагаемата прекомерна употреба на сила от венецуелските сили за сигурност срещу протестиращите срещу Мадуро през последните дни, добавяйки, че е “изключително загрижена”, че ситуацията може бързо да излезе извън контрол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
и Мадурата си го мести от единия крачол в другия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още