Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан

Въздействието на метановия облак върху атмосферата се равнява на годишните емисии, отделяни от 10 хил. автомобила във Великобритания

Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан

Снимка: Bloomberg L.P.

Голям облак от метан е бил забелязан миналия месец над Казахстан, като се предполага, че се е образувал след изтичане на газ от тръбопровод, който доставя природен газ в Китай, съобщава Bloomberg.

Облакът е забелязан на около 100 километра западно от най-големия град в Казахстан – Алмати, на 24 юли, като обемът на емисиите от него се изчислява на 200 тона на час, според данни на аналитичната фирма Kayrros SAS.

Това количество парников газ би имало същото краткосрочно въздействие върху атмосферата като годишните емисии от 10 000 автомобила във Великобритания.

„Това голямо емисионно събитие съвпада с модела на отделяне на метан, наблюдаван от газовата инфраструктура“, посочва говорител на Kayrros.

KazTransGas JSC, операторът на казахстанската част от тръбопровода Централна Азия-Китай, заяви, че не е открил течове, докато енергийното министерство на страната все още не е отговорило на запитванията относно облака.

1833-километровият тръбопровод помага за транспортирането на природен газ най-вече от Туркменистан през Узбекистан и Казахстан до Китай.

Метанът е основен компонент на природния газ и допринася най-много за глобалното затопляне след въглеродния диоксид.

Нивата на парниковите газове в атмосферата се покачват бързо отчасти поради увеличаването на петролната и газовата активност в световен мащаб. Рязкото намаляване на емисиите на метан се счита за един от най-евтините и лесни начини за забавяне на покачването на глобалните температури.

Kayrros не може да посочи колко дълго е продължило освобождаването на метан от тръбопровода, тъй като анализът се основава на едно-единствено сателитно наблюдение, заснето от спътника Sentinel-5P на Европейската космическа агенция.

Множество проучвания показват, че емисиите на метан от петролната и газовата инфраструктура често са повече от данните, докладвани от операторите и правителствата. Публичните и частните сателитни данни помагат за откриването на метанови облаци в редица страни, включително в Русия, Канада и Австралия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ