IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco планира инвестиции за над 300 млрд. долара за следващите 10 години

Целта на компанията е да поддържа резервния си капацитет за производство на петрол и да осъществява повече проучвания за природен газ

16:39 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Aramco, която планира може би най-голямото първично публично предлагане в света, ще инвестира над 300 млрд. долара през следващото десетилетие, за да поддържа резервния си капацитет за производство на петрол и да осъществява повече проучвания за природен газ, заяви президентът и главен изпълнителен директор Амин Насър.

Перспективите пред петролните доставки „са все по-тревожни“, като инвестиции за около 1 трлн. долара са били изгубени по време на сегашния спад на индустрията, съобщава Bloomberg. В същото време са били открити по-малко нови залежи, каза Насър по време на на Световния петролен конгрес в Истанбул. Някои оценки предполагат, че е нужно ново производство за поне 20 млн. барела на ден през следващите пет години, за да се компенсира нарастващото търсене на петрол и естественият спад на разработените полета, каза той.

Изглежда цари все по-широко убеждение, че светът може преждевременно да се освободи от доказани и надеждни енергийни доставчици като петрол и газ поради погрешното предположение, че алтернативите бързо ще бъдат разгърнати“, каза Насър. Петролната индустрия ще бъде в сърцето на глобална енергия още дълги години, а преходът към използване на алтернативи ще бъде „дълъг и сложен“, казва той.

Държавната компания, чието официално име е Saudi Arabian Oil Co. и е най-големият износител на петрол в света, е повишила добива си до рекордно високо годишно ниво през миналата година, преди кралството да поведе Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други глобални производители към ограничаване на производството, за да се преодолее глобалното презасищане. Aramco е и в центъра на дългосрочната стратегия на страната за отдалечаване от петрола. Правителството планира да продаде около 5% от компанията си през 2018 г. в очаквано да бъде рекордно голямо IPO.

Финансовите инвеститори се отдръпват от изключително нужните големи инвестиции в петролните проучвания, дългосрочното развитие и свързаната инфраструктура“, каза Насър, отдавайки част от вината на „подвеждащите аргументи за пиково търсене на петрол и изоставени ресурси“.

Обемът на конвенционалния петрол, открит по света през последните четири години например, е с 50% по-малко спрямо предишните 4 години, казва той.

Инвестициите в по-малки начинания, като шистов петрол, няма да променят това. Но без тези по-високи инвестиции енергийният преход – и оттам енергийната сигурност – може да бъде фатално компрометирана“.

Aramco планира да похарчи 300 млрд. долара за проекти през следващите 10 години, за да поддържа свободния си производствен капацитет на петрол и да засили проучванията и добива на конвенционален и неконвенционален газ, каза Насър.

300 млрд. долара за 10 години е силна заявка за Saudi Aramco, особено на фона на сегашната петролна среда, която натежава върху бюджета на Саудитска Арабия“, казва Уил Хеърс, енергиен анализатори в Bloomberg Intelligence в Лондон. „Това може да отговори на опасенията [на кралството] за дългосрочен дефицит в доставките в резултат на по-слабите инвестиции в индустрията от 2014 г. насам“.

Aramco планира да удвои производството на газ до 651 млрд. куб. м газ на ден през следващото десетилетие, каза още Насър. Повишаването на прогнозата ще увеличи дела на газа в комуналните услуги на кралството до около 70%, „най-високите нива спрямо всички страни в Г20“, каза той.

Саудитска Арабия се ангажира и с развитието на соларна енергия и други възобновяеми източници, а стратегията за икономическо преструктуриране предвижда страната да се превърне „в нищо по-малко от слънчев генератор“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още