IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия губи все повече петролното си превъзходство

Петролното кралство разхлабва хватката си върху големите петролни пазари, на които преди доминираше

08:09 | 23.03.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия губи хватката си върху големите петролни пазари, на които преди доминираше, на фона на дълбоко намаляване на добива, което предоговори глобалните търговски петролни маршрути и облагодетелства конкуренти като Иран, Русия и САЩ, коментира Wall Street Journal.

За да преглътне сериозното понижение на производството, целящо да спре спада на цените на суровината, най-големият износител на петрол в света отстъпва пред американските шистови производители и ускорява отстъплението си от САЩ, казва източници, запознати със саудитската политика.

Износът на суров петрол от Саудитска Арабия към САЩ за седмицата до 10 март е спаднал с 426 хил. барела на ден спрямо предишната седмица, сочат последните данни от САЩ. Това представлява най-острия седмичен спад, откакто Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши в края на ноември да намали добива, за да повиши цените на петрола.

Спадът е бил планиран, казват източниците, тъй като кралството иска вместо това да се насочи към Азия за растеж.

Саудитска Арабия обаче изостава зад Русия от гледна точка на доставките за Китай, показват китайските митнически данни. Китай е един от най-бързо растящите потребители на петрол. В същото време саудитската петролна машина бива задмината от Ирак и Иран при големите европейски клиенти във Франция, Испания и Италия, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Отдръпването на саудитците от битката за тези пазари отразява компромисите, които кралството прави в момента, за да постигне по-високи цени на петрола, докато се изправя пред фискален натиск от процъфтяващото население, а първичното публично предлагане (IPO) на държавната петролна компания Saudi Aramco наближава.

От години поддържането на пазарен дял бе основен приоритет за Саудитска Арабия. През 2014 г., когато цените на петрола се сринаха, саудитците решиха да не се налага намаление на добива в ОПЕК, за да избегнат отказ от дела си на ключови пазари.

Сега тази стратегия се е променила по начини, които не бихме си представяли преди години.

Откакто Саудитска Арабия и ОПЕК решиха да намалят добива миналия ноември, американските шистови компании се възползват от по-високите цени, за да възстановят дейността си, добавяйки 412 хил. барела на ден ново производство, сочи Администрацията за енергийна информация на САЩ. Макар че част от този петрол е останал на американския пазар, щатският износ на суровината се е вдигнал до над 1 млн. барела на ден тази година.

Саудитска Арабия, която увеличи производството си до рекордни нива, за да се конкурира с американския петрол преди две години, сега се оттегля на фона на новата яростна атака. Кралството е намалило добива си с почти 800 хил. барела на ден от октомври насам. Това е с 60% повече от обещаното в сделката на ОПЕК и сигнализира сериозната ѝ позиция за стабилизирането на пазара на петрол.

Намаляването на износа към САЩ е последният ход от дългата серия оттегляния от преди най-доходоносния пазар за кралството. През 90-те години Саудитска Арабия формираше почти една трета от вноса на петрол в САЩ, но през ноември делът ѝ е бил едва 12%, посочва МАЕ.

Саудитска Арабия със сигурност остават водещият производител на петрол в света, който може да влияе на цените, защото, както твърди, кралството добива с около 2 млн. барела на ден под капацитета си. Това означава, че страната може бързо да засилва и отслабва добива си, влияейки на цените междувременно.

Изтеглянето на кралството е позволило на конкурентите да се развият.

Русия, което не е част от ОПЕК, но се съгласи да намали добива си, произвежда на нива, близки до следсъветските рекорди. Вторият по големина производител в групата – Ирак, също добива на почти рекордни нива. На друга страна членка – Иран, ѝ е бе позволено да продължи с увеличаването на добива си с определен обем.

Иракски и руски представители казват, че са ангажирани с намаляването на производството и не се възползват от саудитската позиция. Иран отказва коментар.

Дори преди да бъде обявено намаляването на добива от ОПЕК, се наблюдаваше очевиден спад във вноса на саудитския петрол в големите европейски икономики. Доставките на саудитски петрол към Испания, Италия и Франция е спаднал с 11% между юли и октомври, сочат данни на МАЕ.

В същото време Иран е предоставил петрол на пазара на износ, и то с отстъпка от 3% спрямо петрола на конкурентите от ОПЕК, сочи конкурентен производител. Резултатът: иранските доставки на петрол към Европа са скочили с 45% през декември спрямо август, сочи компанията за проследяване на доставките Clipper Data.

Ударите за саудитците продължават и в Азия. В Китай вносът на петрол на кралството е бил 13% през 2016 г. спрямо 15% през 2015 г., твърди Energy Aspects.

Кралството се опитва да засили присъствието си на азиатските пазари, докато Русия показа силата си там. През миналата година руската държавна петролна компания Роснефт би Aramco в сделка за втората по големина рафинерия в Индия – Essar Oil.

Крал Салман е на едномесечна визита в Азия, за да промотира IPO-то на Aramco и да осигури клиенти за суровия петрол на кралството, включително чрез споразумение за 7 млрд. долара с Малайзия. Според представители на консултантската компания в сектора Wood Mackenzie Саудитска Арабия се опитва да си гарантира бъдещ пазарен дял, макар че днес се отдръпва.

Саудитска Арабия се опитва да стане по-гъвкава, за да се възползва от ново бъдещо търсене.

Saudi Aramco променя операциите си в Китай, продавайки повече на независими рафинерии, които предпочитат да купуват отделни товари вместо да зависят от дългосрочни договори. Кралството ускорява и планове, за да разчита повече на рафинирани продукти, като бензин, които са по-рентабилни от петрола.

Стават все по-проактивни“, казва изпълнителен директор от саудитската петролна индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Шистаците, новите технологии и главно лакомията им свалиха цената на нефта.БГ като вносител на ресурси получихме глътка въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Закъсняха 10 години с това IPO. Сега перспективите са доста по лоши и съответно цената на акциите ще е доста по ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Само така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още