IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия обяви, че си сътрудничи за стабилизиране на пазара на петрол

Световната икономика преминава през нестабилна ситуация, заяви саудитският петролен министър

13:32 | 19.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия работи с други страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и производители извън групата, за да стабилизира пазара, заяви саудитският петролен министър Али Ал-Наими, цитиран от Bloomberg.

Световната икономика преминава през нестабилна ситуация, каза Ал-Наими. Очаква се търсенето на суров петрол да нарасне с 1 млн. барела на ден всяка година през това десетилетие. В същото време светът се нуждае от повече петролни инвестиции, за да компенсира забавящия се темп на възстановяване на световните петролни полета, каза още той. Спадът на темпа е с около 4 млн. барела на ден, добави той.

„Саудитска Арабия е много надежден доставчик. Сътрудничим си със страни във и извън ОПЕК, за да стабилизираме пазара“, заяви Ал-Наими на конференция в Манама, Бахрейн. „Нуждаем се от милиарди долари, за да продължим проучванията и производството на петрол и за да инвестираме в свободен капацитет за стабилизирането на пазара“.

Застрашена от нарастващото производство най-вече в Северна Америка и Русия, ОПЕК увеличи добива си над квотата си през последните 17 месеца, опитвайки се да завземе пазарен дял от регионите с по-високи разходи. Петролът се срина от средата на миналата година насам, а американските запаси и производство се разширяват, предизвиквайки световно пренасищане.

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, като лидер в ОПЕК отхвърли исканията на други страни членки, включително Алжир и Венецуела, за намаляване на добива с цел повишаване на цените. Групата избра да запази производствената си цел, за да защити пазарния си дял на последната среща през юни. Министрите от ОПЕК трябва да се срещнат отново на 4 декември, за да оценят пазара и да вземат решение по производствените нива.

Арабските страни държат 57% от световните резерви на петрол, които ще се увеличат с откриването на залежи, заяви Ал-Наими. Арабските страни се нуждаят от енергийни инвестиции за 700 млрд. долара през следващите 10 години. Освен това потреблението на петрол в региона представлява 10% от световното търсене, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още