IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира канал, превръщащ Катар в остров

Това е поредният залп в регионалния спор, в който Катар се оказа под атаката на Рияд и сие

16:05 | 02.09.18 г. 3
<p>
	Катар. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Катар. Снимка: pixabay.com

Саудитска Арабия планира да изкопае канал, който да превърне Катар в остров.

Висш саудитски служител потвърждава плановете на Рияд да изкопае канал, разделящ Катар от континента, превръщайки го в остров, твърди DW. Катар е дипломатически изолиран от съседите си повече от година, припомня медията. 

Съветник на саудитския принц Мохамед бин Салман потвърждава, че царството обмисля да изкопае канал покрай границата с Катарския полуостров, което ще го превърна в остров, предава AFP.

"Чакам с нетърпение подробностите за изпълнението на проекта за остров Салва - един велик исторически проект, който ще промени географията на региона", публикува Сауд ал-Кахани в Twitter в петък.

Плановете за изграждане на подобен канал се появиха за пръв път през април в новинарски уебсайт Sabq, който се счита за близък до саудитското кралско семейство. Коментарът на ал-Кахани обаче може да се счете за най-ясния до момента сигнал, че саудитският режим е сериозен по отношение на инициативата.

Твърди се, че оригиналният план предполага каналът да се простира на около 60 километра по протежение на катарската граница и да бъде с широчина около 200 метра.

Очаква се цената на проекта да достигне до 2,8 милиарда реала (750 милиона долара), а част от канала да приюти и съоръжение за ядрени отпадъци.

Други анализи, публикувани във вестник "Мека", показват, че пет неназовани строителни компании са били поканени да кандидатстват за проекта, като победителят ще бъде обявен през септември.

Проектът за канал на Саудитска Арабия бележи най-новата стресова точка между двете богати на петрол държави. 

Саудитското кралство и неговите регионални съюзници - Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет - прекъснаха дипломатическите си и търговски връзки с Катар през юни 2017, обвинявайки го, че поддържа близки връзки с Иран и подкрепя различни терористични групи.

Доха отрича обвиненията и твърди, че бойкотът е опит да се наруши суверенитета на кралството.

След избухването на спора миналата година Катар се сблъска със затварянето на единствената си сухоземна граница, а жителите на Катар бяха изгонени от бойкотиращите я страни.

Държавна авиокомпания Qatar Airways също получи забранена да лети над въздушните пространства на съседите си. 

Усилията за медиация от САЩ и Кувейт досега не успяха да разрешат дипломатическия спор.

Други подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 8
0pk
преди 5 години
Абе те и украинците щяха да правят Крим остров, ама не стигнаха лопатите май :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Това трябва да е саудитско арабски вариант на "стената с Мексико".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Е бях чел всякакви простотии, но се надявам това да е фейк нюз. Ако не е, ще е нов връх на тъпотията по тия земи. Да налееш 1 Млрд (казват едно число, но тия проекти ги знаем - винаги излизат повече и то много) без никаква полза за теб... И то даже ти е във вреда ако решите да минете към "горещ" конфликт - няма да имат сухоземна граница да ги изнесат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още