IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия прави крачка напред в плана си за насърчаване на ВЕИ

Властите в Рияд обявиха, че кандидатите, които искат да построят вятърни и соларни комплекси с мощност от 700 мегавата, могат да подават документи до 20 март

17:55 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия стартира плана си на стойност 50 млрд. долара за насърчаване на добива на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Страната износител на петрол прибягва до соларната и вятърната енергия, за да понижи вътрешното потребление на петрол и да отговори на нарастващото търсене, посочва Bloomberg.

Властите в Рияд обявиха, че кандидатите, които искат да построят вятърни и соларни комплекси с мощност от 700 мегавата, могат да подават документи до 20 март. Избраните компании ще бъдат обявени до 10 април, обяви Министерството на енергетиката. Офертите за проектите може да се подават от 17 април до края на юли. 

„Това бележи началото на дълга и устойчива програма за въвеждането на ВЕИ в Саудитска Арабия, която не само ще диверсифицира енергетиката, но и ще катализира икономическото развитие“, казва министърът на енергетиката Халид ал Фалих.

Страни от Близкия изток като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко разработват стратегии за ВЕИ или за да понижат вноса на горива, или за да съхранят петрол, който иначе би бил експортиран.

До 2023 г. Саудитска Арабия планира да построи близо 10 гигавата мощности, използващи ВЕИ, което ще струва между 30 и 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още