IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия смята да носи петролната корона през следващите десетилетия

Слуховете за край на петролната индустрия са необосновани и не се базират на реалните факти, смята ръководителят на Saudi Aramco Амин Насър

16:15 | 18.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитския държавен петролен гигант Saudi Aramco заяви, че не вярва изобщо, че търсенето на петрол е достигнало пика си и очаква, че неговата продукция ще продължи да се радва на огромно търсене и през следващите десетилетия.

Въпреки че Кралството подчерта, че работи върху стратегията Vision 2030 за диверсификация на икономиката си спрямо петрола, саудитците и тяхната петролна компания все повече обръщат фокуса си върху бъдещото търсене на петрол от рафиниращите и химическите предприятия на всички основни пазари по света, за да начертаят нови пътища за продажба на петрол и да се уверят, че този ресурс ще има пазар, поне, докато светът има нужда от него, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

През последните няколко години Aramco търси сделки за участие в или за доставка на суров петрол в посока Китай и Индия – двата най-големи пазара по отношение на търсенето на петрол.

В момента компанията насочва вниманието си към Европа и Средиземноморието, за да увеличи сегашното количество доставки за тези пазари, тъй като има за цел да разшири бизнеса си за преработка, рафиниране и маркетинг и да се увери, че ще си осигури стабилно търсене в този регион в дългосрочен план.

Понастоящем Aramco доставя около 3 млн. барела петрол на европейските пазари ежемесечно и иска да увеличи това количество до 10 млн. барела в рамките на две години.

Търговският отдел на Aramco, Aramco Trading, също агресивно разширява своя бизнес, като увеличи количествата от 300 хил. барела на ден, когато беше създаден през 2012 г., до 4,5 млн. барела дневно.

Петролният гигант планира да увеличи допълнително обема до 6 млн. барела на ден до края на 2020 г.

Aramco и други държавни петролни компании от Близкия изток се стремят да разширят агресивно своя бизнес, тъй като вече се конкурират с международните петролни компании за най-големите пазари в света.

Saudi Aramco положи основите за увеличаване на търговията в Европа през 2017 г. чрез закупуване на дял от петролния терминал в Ротердам от Gunvor.

Миналия месец Aramco Trading сключи споразумение за доставка с водещата в Полша петролна компания PKN Orlen в споразумение, което „подчертава ангажимента на Saudi Aramco към полския пазар и нейната стратегия за засилване на интеграцията на мрежа надолу по веригата в Европа“.

Aramco заяви през миналата година, че има за цел да увеличи своя капацитет за рафиниране от 5 млн. барела дневно до 8 млн. барела на ден, и да удвои производството на петролни продукти до 2030 г. в стремежа си да осигури повече пазари за суров петрол.

По-рано тази година Aramco подписа споразумение за закупуване на 9% в комплекса на Zhejiang Petrochemical в Китай. Също така се посочва, че Aramco е в „сериозни дискусии“ за закупуване на до 25% от бизнеса с рафиниране и нефтохимия на най-голямата компания в Индия - Reliance Industries.

По време на посещението си в Китай през март за съвместното предприятие Huajin Aramco Petrochemical, президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър заяви, че проектът за съвместното предприятие „се подчинява перфектно на нашата собствена стратегия за превръщане в глобален лидер в рафинирането и маркетинга, базовите масла и химикалите". Според него стратегията на компанията е съгласувана и с прогнозите, че нефтохимическите продукти са „настроени да отчитат повече от една трета от растежа на търсенето на петрол до 2030 г. и близо половината до 2050 г.“

Саудитското дружество не смята, че в скоро време ще бъде достигнат пика в търсенето на петрол и е убедено, че Aramco е най-добре подготвен да продължи да отговаря на това търсене благодарение на много ниските си производствени разходи.

В една рядка силно изразена реч на Международната седмица на петрола в Лондон по-рано тази година, Насър упрекна всички, които предричат смъртта на петролната индустрия в близко бъдеще, заявявайки, че възгледите, че светът скоро ще работи с всичко друго, освен с петрола “ противоречат на логиката и фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още