IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия утроява размера на ДДС до 15%

Мерките за увеличаване на приходите и рационализиране на разходите са оценени на около 26 млрд. долара, посочват саудитските медии

14:28 | 11.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан. <em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Саудитска Арабия обяви редица мерки за строги икономии, за да се справи с негативното въздействие на пандемията от  коронавирус и ниските цени на петрола, като утрои своя данък върху добавената стойност и намали размера на социалната помощ за държавните работници, съобщава Bloomberg.

Мерките, предприети за увеличаване на приходите и рационализиране на разходите, са оценени на около 100 млрд. риала (26,6 млрд. долара), твърдят местните медии. Общите разходи за 2020 г. ще останат близки по размер до планираните, тъй като спестените пари ще бъдат преразпределени за здравеопазване и помощ за бизнеса, заяви финансовият министър на Кралството Мохамед Ал-Джадаан в телефонно интервю в понеделник (11 май).

„Това са приоритетите: здравеопазването и поминъка на хората“, каза Ал-Джадаан, добавяйки: „Искаме да гарантираме, че поддържаме фискалната си сила, така че когато икономиката се измъкне от блокирането, да бъдем в състояние да я подкрепим“.

Най-големият износител на петрол в света е изправен пред втора криза, причинена от ценовия срив на глобалните петролни пазари. Сътресенията там са намалили държавните приходи, които до голяма степен идват от търговията с петрол, и са на път да спрат крехкото икономическо възстановяване на Саудитска Арабия след ценови крах на петролните пазари през 2014 г. 

Цената на сорт Брент се срина с над 50% през март, допринасяйки до рекордни 27 млрд. долара спад в нетните чуждестранни активи на саудитската централна банка.

Саудитският ДДС ще бъде увеличен от 5% на 15% от 1 юли. Мярката вероятно ще бъде посрещната с неодобрение от гражданите, които трябваше да свикнат с новия данък, въведен през 2018 г. Това увеличение ще бъде прието в момент, в който домакинствата вече се борят със свитите доходи заради съкращенията на персонала и намаляването на възнагражденията.

Ал-Джадаан заяви, че увеличението на данъците няма да окаже голямо влияние върху приходите през тази година, защото хората харчат по-малко, но „ще помогнат повече през следващата и по-следващата година, след като излезем от кризата с COVID-19“.

В началото на юни правителството ще прекрати и социалната надбавка, изплащана на държавните работници. Месечната надбавка в размер на 1000 риала беше отпусната през 2018 г. след оплаквания на гражданите за финансовото въздействие на мерките за строги икономии, предприети по време на последния колапс на петролните цени. Тъй като надбавката трябваше да бъде временна, правителството реши да я отмени, каза Ал-Джадан, като нарече ефекта от това "силно ограничен".

Капиталовите разходи също ще бъдат засегнати, тъй като правителството забави или прекрати някои проекти. Ал-Джадан даде пример с проекта за разширяване на голямата джамия в Мека – най-голямото огнище на коронавирус в Кралството - който правителството „трябваше да забави значително“, за да защити здравето на строителните работници.

Някои големи проекти в страната, като планове за изграждане на туристически център на Червено море и „развлекателен град“ извън Рияд, ще бъдат забавени.

Разходите ще бъдат намалени и за някои програми в рамките на плана за икономическа трансформация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман -  "Визия 2030".

Също така е сформирана комитет, която разглежда заплатите и обезщетенията, изплащани от множество нови правителствени структури, където служителите често получават значително по-големи възнаграждения от чисто държавните работници. Такива организации включват програмите от "Визия 2030". Очаква се комитетът да предостави своите препоръки по въпроса в рамките на 30 дни.

Държавната помощ за най-нуждаещите се саудитски граждани ще остане, изтъкна Ал-Джадан. Малко преди да бъдат обявени мерките, крал Салман разпореди плащане на 1,85 млрд. риала, които да бъдат разпределени на получателите на социални помощи, за да се отбележи празника Рамадан. Плащанията ще включват 1000 риала за всяко домакинство и 500 риала за всеки гражданин в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 3 години
Що ми блъскате минуси бре? Не знаете ли че, нашите управници нямат мнение и само копират? Ще стане 60 %. Чудесно! Ще има за "усвояване"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 3 години
Е сега и нашите ще го утроят. Ще кажат. Така е ив богатата Саудитска арабия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още