IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският престолонаследник върви по въже в Пакистан и Индия

Ще успее ли принц Мохамед бин Салман да балансира между враждуващите Исламабад и Ню Делхи, затвърждавайки своя авторитет в региона?

19:00 | 19.02.19 г.
<p>
	Пакистанският министър-председател Имран Хан и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пакистанският министър-председател Имран Хан и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Днешното посещение на принц Мохамед бин Салман в Индия ще бъде труден опит за балансиране както за самия саудитски престолонаследник, така и за неговите домакини, пише Кувар Сингх за Quartz. 

Визитата на Салман идва само часове след гостуването му в Пакистан, многогодишен политически съперник на Индия.

Има слух, че, за да се замаскира директният полет на саудитския принц от Исламабад до Ню Делхи, Индия е пренасочила своя самолет от пакистанската столица за кратко до Рияд преди да кацне на нейна територия.

Обвиненията, които Индия и Пакистан си размениха във връзка със скорошните атентати в Джаму и Кашмир, изострят още повече отношенията между двете съседни държави.

Саудитска Арабия също осъди терористичните атаки, но Индия ще търси по-силна реакция от Рияд по време на престоя на Мохамед бин Салман.

Саудитците са традиционен пакистански съюзник, като техните връзки имат религиозен и исторически фундамент. Често Рияд помага на икономиката на Пакистан чрез доставки на евтин петрол и кредити.

По време на двудневната визита на Салман в Исламабад както пакистанските власти, така и самият принц, демонстрираха своите близки взаимоотношения.

Домакините публикуваха видеозапис, на който се вижда как пакистански изтребители придружават самолета на саудитския принц в националното въздушно пространство, а премиерът Имран Хан наруши протокола като лично откара Салман в своята резиденция.

Вместо очакваните 15 млрд. долара инвестиции, които принцът от Рияд трябваше да обяви в помощ на пакистанската икономика, в крайна сметка бяха посочени 20 млрд. долара.

Новият инвестиционен пакет за Пакистан, който беше обявен от Салман, включва и 8 млрд. долара за изграждане на петролна рафинерия в Гвадар.

Но връзката между Ню Делхи и Рияд разцъфтява в друга посока.

А именно търговията.

Индия е третият по големина купувач на саудитски петрол в света, а търсенето на този ресурс в страната непрекъснато расте независимо от ценовите условия и усилията на индийското правителство да намали вноса.

Както Пакистан, така и Индия търсят сериозни инвестиции от Рияд.

Индия е и един от основните противници на идеята на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за съкращаване на производството с 1,2 млн. барела дневно.

От друга страна обаче саудитският принц спешно се нуждае от международно признание. Западните му съюзници бяха сериозно обезпокоени от случая с убийството на журналиста Джамал Кашоги, който разклати сериозно международното влияние на Салман.

Иран е друга пречка в отношенията между Ню Делхи и Рияд.

Въпреки санкциите, които САЩ наложиха на ислямската република, Индия продължава да купува ирански петрол от Техеран.

През следващите няколко дни ще се види дали Салман ще повтори своите действия от Пакистан в Индия по отношение на инвестиционните проекти и петрола, за да затвърди своя авторитет в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още