IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ и МВФ предупреждават Фед внимателно да свива програмата с монетарни стимули*

Важно е от Фед своевременно да оповестяват намеренията си, а развиващите се икономики да проведат необходимите икономически реформи

09:06 | 11.10.13 г. 2
<p>
	Кристин Лагард и Джим Йон Ким.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард и Джим Йон Ким. Снимка: Архив Ройтерс

Развиващите се страни трябва да се възползват от "прозореца от 2-3 месеца", открил се с отлагането на излизането на САЩ от програмата за монетарно стимулиране на икономиката, за да проведат необходимите икономически реформи, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ким припомни, че никога по-рано не е имало толкова широко използване на нетрадиционни стимули и съответно не е правено и изтегляне от подобни програми. Това означава, че "се движим в неизследвана територия", отбеляза той.

Според него "най-важно" е американските власти, които се готвят да завършат програмата за количествени улеснения, своевременно да съобщят намеренията си.

Перспективата за изтегляне на американската програма създаде допълнителни усложнения за страните с икономики в преход и с възникващи пазари, но това не бива да им служи като поредното оправдание за отлагане на реформите, предупреди президентът на финансовата институция.

На въпрос за възможните последици от бюджетната криза в САЩ Ким изрази мнение, че те ще бъдат крайно тежки, но посочи, че не може да предложи нищо друго освен надежда в благоразумието на американските политици.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард пък на свой ред призова към предпазливост Федералния резерв на САЩ при прекратяването на разхлабената парична политика, предаде DPA.

В определен момент Фед ще започне да свива покупките на облигации, каза Лагард, изразявайки увереност, че това ще бъде направено с голяма предпазливост.

Световната икономика се възстановява бавно и небалансирано, отбеляза Лагард, цитирана от AP.

Тя предупреди, че евентуален неуспех в повишаването на тавана на държавния дълг на САЩ заради политическа безизходица сериозно ще навреди на американската и на световната икономика. Европа пък трябва да "прочисти" банките си и да продължи със създаването на банковия съюз, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още