IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между Иран и световните сили ще се забави още

Преговарящите ще консултират с правителствата си оставащите проблемни точки от новото споразумение

16:24 | 02.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Световните сили ще отложат преговорите си във Виена по-късно в сряда, тъй като различията между Иран и САЩ относно това как да се възстанови ядреното споразумение от 2015 г. изглежда ще забавят завръщането на ислямската република на петролните пазари, пише Bloomberg.

Водещият преговарящ от името на Иран и заместник-министър на външните работи Абас Арачи коментира в изявление по Telegram, че дипломати от Китай, Русия и Европейския съюз (ЕС) ще проведат заседание на Съвместната комисия по споразумението, преди да се върнат в своите столици, за да се консултират с правителствата си за оставащите проблемни точки.

Изразявайки нотка на оптимизъм, Арачи казва, че тези различия "са достигнали точка, в която всички вярват, че не са неразрешими", според коментарите, които той направи пред иранската държавна телевизия.

Той допълва, че дипломатите ще се споразумеят за дата за връщане в австрийската столица за следващия кръг от преговори в края на срещите в сряда. „Всички делегации са решени и има пълна сериозност", посочва той.

Ядрената сделка е на ръба на колапса, след като бившият американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението през 2018 г. Неговите санкции срещу икономиката на Иран и последващото решение на Ислямската република да разшири значително ядрената си програма в противоречие на сделката предизвикаха криза в Персийския залив, която разтърси пазарите и почти доведе до война.

Участниците на петролния пазар наблюдават отблизо разговорите, за да оценят кога евентуално САЩ ще облекчат санкциите си срещу иранския енергиен сектор и ще позволят на страната да се върне на световните петролни пазари. Това ще доведе до увеличение на добивите до нивата преди санкциите.

Цените на суровината се повишиха над 70 долара за барел във вторник, тъй като търговците реагираха на сигнали, че преговорите се забавят и ще има и следващ кръг.

Али Рабей, говорител на правителството на Иран, заяви тази седмица, че властите се надяват да могат да върнат ядрената сделка напълно в сила до август, когато президентът Хасан Рухани напуска поста.

Ирански служители казват, че остават разногласия относно премахването на някои индивидуални санкции и намаляването на ядрените дейности на Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още