IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серия от мерки движи турската икономика въпреки политическите трусове

Кредитната политика засилва продажбите, въпросът е дали мерките ще имат временен ефект

15:22 | 30.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За да разберем как политиката на турското правителство подпомогна скока на икономиката тази година, трябва да попитаме Хакан Булгурлу, главен изпълнителен директор на Arcelik, най-големият производител на бяла техника в Турция, пише FT.

Миналата година страната се срещна с изключителни предизвикателства – неуспешен опит за военен преврат, редица терористични атаки, икономиката и валутата бяха подложени на силно напрежение.

Но 2017 г. започва за  компанията с поток от клиенти към 3-те хиляди франчайзингови обекта с цел покупки на хладилници, съдомиялни машини и други стоки за домакинството. Така компанията отбелязва 39% ръст на продажбите през първото тримесечие, като подемът според него се дължи на настоящата правителствена политика за растеж.

"Покажи ми друга икономика, където числата са толкова силни", казва той за продажбите на компанията.
Големите правителствени стимули помогнаха брутният вътрешен продукт да се възстанови от спада с 1,8% през третата четвърт на миналата година до 5% ръст през първите три месеца на  2017 г.

Въпросът е дали улеснената кредитна политика на турското правителство, която стимулира продажбите, е осигурила нещо повече от временно облекчение за Arcelik и като цяло за икономиката.

Част от пакета от мерки включва данъчни облекчения, включително временно премахване на 6,7-процентното облагане на потреблението, като стъпката помогна точно на компании като Arcelik, която е дъщерно дружество на големия турски конгломерат Koc group.

Друг съществен момент бе скорошното рекапитализиране на фонда за гарантиране на кредитите, което позволи правителството да гарантира с почти 50 млрд. долара нови заеми за бизнеса.

Голяма част от отбелязания 5-процентен растеж е следствие от този стимул, казва Булгурлу и предупреждава, че потреблението може да се забави, ако някои данъци бъдат възстановени.

Той намеква, че икономическото оживление, което изненада анализаторите и радва Ердоган преди насрочените за  2019 г. избори, заглушава безпокойствата на инвеститорите около политическите проблеми в Турция.

Междувременно краят на стимулите приближава: периодът за данъчни облекчения изтича през септември, а гаранциите по кредитите са намалели до 19 млрд. долара. 

Но турският финансов министър Наджи Агбал казва, че пакетът от мерки е изпълнил целите си, подкрепил е растежа в момент, в който местните банки са изпитвали недостиг на активи, за да осигурят подкрепа. Ако не бяхме осигурили тази подкрепа, турската икономика щеше да се влошава все повече, казва той в интервю.

„Програмата е ефективният и ефикасен начин за подкрепа на икономиката",твърди Булгурлу.

Но не всеки е съгласен. Месеците на подкрепа от управляващите може да са засилили растежа, но задълбочават зависимостта на Турция от евтините кредити.

В допълнение към подкрепата за кредитирането Турция e набрала около 200 млрд. долара от компаниите с държавен дял тип „сини чипове“ за правителствен инвестиционен фонд с цел подкрепа за инфраструктурни проекти.

В същото време Ердоган и неговите поддръжници критикуват частните банки, че не заемат повече и ги предупреждават да не се конкурират за депозити.

Най-големите опасения са свързани с качеството на кредитите. Обещавайки да поеме 7% от евентуалните лоши кредити по новите заеми чрез правителствените мерки, правителството понижава стандартите за отпускане на кредити. Банките отпускат по-рискови заеми и не винаги са напълно ясно какво ще правят кредитополучателите с парите.

Според финансовия министър около 60 на сто от заемите вероятно са използвани за нови инвестиции. И качеството, и количеството са важни, казва той и допълва, че правителството обсъжда дали изрично да разпореди, че всеки нов заем трябва да бъде обвързан с нови инвестиции.

Към момента това не винаги е така.

В рибен ресторант в Анкара Серкан, който притежава луксозен магазин за дизайн на кухни и е наел 160 служители, казва, че е взел подкрепен от фонда заем от 800 хил. турски лири, за да рефинансира по-скъпи кредити.

Приятелят му, собственик на ресторанта, е купил долари, за да се застрахова срещу падащата лира.

Други млади бизнесмени от техния кръг са използвали заемите, за да инвестират на фондовата борса, която сега отбелязва рекордни нива.

Знам, че това не е правилно, но поне днес да има какво да ядем, казва Серкан с усмивка.

Финансовият министър не се безпокои от подобни въпроси. Той казва: „Трябваше да предприема всички тези действия за ускоряване на икономическата активност. Виждам, че сме успешни в тази област и икономическите показатели на Турция изглеждат много добре“. Той смята, че всички имат повод да са щастливи, защото са получили финансиране в трудни времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 6 години
А тъй, надуйте си балонче :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още