IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна и Южна Корея отново на масата за преговори

Страните отново правят опити да потушат напрежението, след като прекараха цяла нощ в безрезултатни преговори

12:10 | 23.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Топ представителите на лидерите на Северна и Южна Корея възобновиха преговорите между двете страни в неделя, след като преговаряха цяла нощ. Срещата им има за цел да намали напрежението, включващо артилерийски огън, изпратил полуострова до ръба на въоръжен конфликт, предава Ройтерс.

Срещата в Панминджон, селище, намиращо се в демитализираната зона, започнаха в събота вечерта, малко след крайния срок, който Северна Корея даде на Сеул да спре пропагандните предавания срещу Пхенян или да посрещне военни действия. Преговорите бяха спрени на зазоряване в неделя.

Пратениците бяха показани по телевизията как се ръкостискат и се усмихват бегло в началото на срещата. Тя имаше за цел обсъждането на начини за успокояване на напрежението и подобряване на връзките между двете страни.

“И двете държави са под голям натиск от всичко това да се получи нещо”, коментира Джен Йонг-сън, професор в Института по хуманитарни науки в Униврситета Конкук в Сеул. По думите му продължителността на срещата на високо равнище може да бъде безпрецедентна.

Разговорите се проведоха в южнокорейския Дворец на мира, намиращ се на юг от Панминджон. Това е същото място, където през февруари 2014 г. се проведоха срещите на по-ниско равнище между двете страни, които не завършиха със съгласие.

Преговорите в събота срещу неделя бяха прекъснати, тъй като двете страни трябваше да се консултират с правителствата си, както и за провеждането на закуска, обяви южнокорейската информационна агенция Yonhap News Agency.

“Северна Корея иска да спре предванията, въпреки че Южна Корея не може да го направи без да получи нещо в замяна”, обясни Джен.

Северна и Южна Корея са в техническо състояние на война, тъй като техният конфликт от 1950-1953 г. завърши с примирие, но не и с мирен договор. Отношенията между двете страни бяха дълбоко замразени след потъването на южнокорейския военен кораб през 2010 г., за което Пхенян отказва да поеме отговорност.

Сегашното напрежение започна в началото на месеца, когато двама южнокорейски войници бяха ранени от противопехотни мини по границата. Северът отрича да е поставял мините. Няколко дни по-късно Сеул започна да излъчва пропагандни предавания, възобновявайки тактиката, която двете прекратиха през 2004 г.

Кризата експалира в четвъртък, когато двете си размениха артилерийски огън. Северна Корея постави ултиматум на Сеул да спре пропагандните си предавания, срокът за което изтече в четвъртък без инциденти.

Организацията на обединените нации (ООН), САЩ и Китай призоваха за спокойствие.

Съединените щати, които имат 28 500 войници, базирани в Южна Корея, провеждат годишни съвместни военни учения със страната. Северна Корея редовно определя случващото се като подготовка за война.

Въпреки преговорите, военните сили на Северна Корея остават в повишена бойна готовност, а от Южна Корея твърдят, че нямат намерение да спрат предаванията си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още