IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея направи нов ракетен тест

Пхенян е извършил изпитание на нов тип двигател на междуконтинентална балистична ракета

08:55 | 09.04.16 г. 1
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: архив, Ройтерс

Северна Корея (КНДР) е извършила успешно наземно изпитание на нов тип двигател на междуконтинентална балистична ракета, предават Ройтерс и ТАСС, като цитират севернокорейската държавна агенция КЦТА.

Изпитанието на полигона Сохе е било ръководено лично от лидера на КНДР Ким Чен-ун.

През март Северна Корея заяви, че е миниатюризирала ядрена бойна глава, която да се монтира на балистични ракети, припомня Ройтерс.

Благодарение на този нов двигател, Северна Корея "може да оборудва междуконтиненталните си балистични ракети с по-мощни ядрени бойни глави и да порази континенталната част на САЩ, за да превърне тази страна в пепел", заявил е Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА.

"КНДР трябва да притежава различни средства за ядрена атака на високо равнище за противодействие на все по-растящата ядрена заплаха от страна на САЩ", добавил е севернокорейският лидер, който бил придружаван от голяма група висши военни и партийни дейци.

"Този огромен успех дава на Северна Корея гаранцията, че може да нанесе ядрена атака по американските империалисти и други враждебни сили", заявил е още Ким Чен-ун, предаде Франс прес.

Редица чуждестранни експерти са скептични по отношение на множество севернокорейски твърдения от този род, които зачестяват в последно време. Според тях властите в Пхенян се опитват да изтъкнат постижения преди конгреса на управляващата КНДР Корейска трудова партия в началото на май, отбелязва АФП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Не е "нов тип", а само "нов двигател".Кой разбрал-разбрал, Инвесторът продължава да има крещяща нужда от мислещ и четящ редактор. Да му измива лицето, че то не бяха излагации, не бе чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още